Másodszor harmincezer fölött

Másodszor harmincezer fölött

Második napja haladja meg a százezret a tesztek és a harmincezret az újonnan igazolt koronavírusos fertőzések száma: a csütörtöki jelentés 31 683 esetről ad hírt (100 952 teszt elvégzése után), ami 2572-vel kevesebb, mint szerdán. 3388 személy másodszor kapta el a vírust, az előző fertőzés után legkevesebb 180 nappal. Háromszéken 134 új fertőzést jegyeznek, ezzel megyénk fertőzöttségi mutatója 3,51 ezrelékre emelkedett.

Az előző naphoz képest 23-mal kevesebb elhalálozást is okozott a kór, ám a 71 áldozat között egy-egy harmincas, illetve negyvenes korosztályhoz tartozó személy is van. Az elhunytak közül 14-en voltak beoltva, mindegyiküknek volt más betegsége. Két haláleset korábban történt, az egyik Kovászna megyében.

Kórházban jelenleg 7834 beteget kezelnek COVID-19-cel (486-tal többet, mint szerdán), közülük 731 szorul intenzív terápiára (39-cel több). A súlyos esetek közül 620 nincs beoltva. 704 kiskorú is kórházban fekszik (37-tel több, mint szerdán), közülük 12 az intenzív osztályon. További 147 549 igazoltan fertőzött személy lakhelyi vagy intézményes elkülönítésben tartózkodik, 90 911 pedig karanténban.

Hírdetés

Az oltatlanokat védi az ombudsman

Átiratban kért fel a Nép Ügyvédje több közintézményt, hogy az oltatlanok számára is biztosítsák a bejárást – közölte Renate Weber, aki azt is elmondta: alkotmányellenesnek tartja, hogy az oltás kötelező legyen a munkahelyeken.

Az ombudsmani hivatal számos átiratot küldött ki a közintézményeknek, amelyekben tájékoztatást kért arról, hogy miként szervezték meg a Covid-igazolvánnyal nem rendelkező személyek kiszolgálását, hogyan tették lehetővé számukra az adóbefizetést vagy különféle információkhoz való hozzáférést, és sok helyen e levelek után szervezték át a helyiségeket úgy, hogy az oltatlanok is bejárhassanak. Renate Weber leszögezte: a korlátozó intézkedésekről a kormány dönt, és ezeket a határozatokat nem áll módjában megtámadni, a Nép Ügyvédje csak a rendeletek, a sürgősségi rendeletek és a törvények ellen emelhet kifogást az alkotmánybíróságon. Hozzátette: azoknak, akik igazságtalannak érzik a veszélyhelyzetet meghosszabbító kormányhatározatok előírásait, mindvégig azt tanácsolták, hogy forduljanak a bírósághoz.

A Nép Ügyvédje szerint alkotmányellenes kötelezővé tenni a koronavírus elleni oltást a munkahelyeken, és a munkaszerződés felfüggesztésével büntetni a vakcina beadását megtagadó alkalmazottakat. Az ombudsman nem tudja, hogy aktuális-e még az alkalmazottak kötelező tesztelésének a bevezetése, mert a koronavírus omikron-variánsa rendkívül gyorsan terjed, és emiatt nagyon sok munkavállaló is megfertőződik és betegszabadságot kap, de úgy véli: ,,komolyan el kell gondolkodni” azon, hogy lesz-e elég pénz a betegszabadságok kifizetésére, ha – ahogy az orvosok állítják, és ahogy Alexandru Rafila egészségügyi miniszter is mondta – előbb-utóbb szinte mindenki megfertőződik. Végül azt nyilatkozta: a szakértők és a politikai döntéshozók megtalálják majd a módját az omikron-variáns kezelésének és a járványból való kilábalás előkészítésének.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »