Másodszor adták át a Pogány Erzsébet-díjat

Másodszor adták át a Pogány Erzsébet-díjat

A dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum kiállítótermében 2022. november 11-én a Szövetség a Közös Célokért társulás által létrehozott szakmai kuratórium másodízben adta át a Pogány Erzsébet-díjat. A díjjal a felvidéki magyar közösséget önzetlenül szolgáló személyiségeket jutalmazzák. Az idei díjazott Takács Zsuzsanna, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének országos irodavezetője.

A Pogány Erzsébet-díj a háttéremberek díja, akik nincsenek reflektorfényben, de hangyaszorgalommal dolgoznak magyarságunkért. Első alkalommal, azaz tavaly, rendhagyó módon két díjat osztottak ki, az egyiket a zoboralji szórványmagyarság lelkes művelődésszervezőjének, Tóth Klárának ítélték oda posztumusz, a másik díjat pedig Gál Piroska, a rimaszombati Wass Albert Nyugdíjasklub elnöke vehette át.

Az idei rendezvényt Mezei Ernő nyitotta meg zongorajátékával, majd Vass Virág, a Vámbéry Ármin Gimnázium negyedik osztályos diákja Wass Albert Szeretném című versét mondta el. Ezután a kuratórium elnöke, Fekete Irén lépett a mikrofon elé és kifejtette:

Pogány Erzsébet személyiségét őszinte tisztelet, elismerés és szeretet övezte itthon és határon túl is. Szili Katalin, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének egykori elnöke egy XXI. századi nagyasszonynak nevezte őt, mások pedig a háttérből kiragyogó egyéniségként emlegették. Véleményem szerint az utóbbi megállapítás a leginkább helytálló.”

Ezt követően Koller Antónia Eszter, a Vámbéry Ármin Gimnázium első osztályos tanulója Reményik Sándor Öröktűz című versét szavalta el, majd Kósa Ferenc játszott gitáron.

Az újabb kulturális blokkot követően Fekete Irén ismertette a kuratórium döntését: az idei díjazott Takács Zsuzsanna. A Pogány Erzsébet-díj legújabb tulajdonosa Szepsiben született, az alapiskolát szülővárosában abszolválta. Tanulmányait a Kassai Ipari Szakközépiskola elektrotechnikai karán folytatta, és Prágában, a Cseh Műszaki Egyetem villamosmérnöki karán szerzett oklevelet.

Épületvillamossági tervezőként Komáromban, a járási építőipari vállalatban kezdett dolgozni, majd a Komáromi Szakmunkásképző Középiskolában az elektrotechnikai szakirány műszaki oktatója lett. A rendszerváltás után 2003-ig a Gútai Városi Hivatal szervezési osztályát vezette és azóta saját vállalkozása ügyvezetője. A Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének egyik alapítója, az előkészítő bizottság elnöke volt.

Hírdetés

Éveken keresztül a Nagyboldogasszony Egyházi Gimnázium alapszervezetének elnökeként tevékenykedett. A kezdetekkor ő volt a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége (SZMSZSZ) komáromi területi tanácsának elnöke és egyben az országos tanács ügyvezető alelnöke. 2004-től ő a SZMSZSZ országos irodavezetője. A szervezet országos elnöksége 2022. szeptember 16-án őt javasolta a Pogány Erzsébet-díjjal való kitüntetésre.

A díjazottat Mézes Rudolf, a SZMSZSZ elnöke ekképpen méltatta:

Több mint egy emberöltővel ezelőtt, a 90-es évek közepén a Komáromi Városi Egyetem találkozójára került sor a Tiszti Pavilonban. Ez az összejövetel valójában a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége létrehozása érdekében létrejött előkészítő bizottság tanácskozása volt. Ezen a találkozón volt szerencsém megismerni Takács Zsuzsát, akivel gyermekeink, a felnövekvő nemzedék szebb és boldogabb jövőjének a biztosítása érdekében kifejtett közös munkánk azóta több mint negyed évszázada tart. Az 1990-es években az egyik élharcosa volt a magyar oktatás megtartásáért, megmaradásáért folytatott küzdelemnek a Felvidéken. Tevékenyen bekapcsolódott a „bizonyítványháború” sikeres megvívásába, majd a Fico-kormányok idején a magyar nyelvű oktatás fennmaradásáért folytatott harcba. Tevékenységének minden bizonnyal legsikeresebb időszaka akkor volt, amikor az óvodák mellett is sikerült létrehozni a SZMSZSZ alapszervezeteit.”

A díjat Fekete Irén, Gubík László és Pogány Tibor adta át Takács Zsuzsannának, aki így köszönte meg az elismerést:

Nagyon meg vagyok hatódva és nagyon keresem a szavakat, ugyanis én egy igazi háttérember vagyok, csak a háttérben szeretek lenni, ott dolgozni és tevékenykedni. Számomra nagy megtiszteltetés ez a díj, mely olyan embernek állít emléket, aki értéket teremtett és örökül hagyta a Felvidék magyarságának.”

A díjazott szavai után Tóth Anna előadásában Szabolcsi Erzsébet Forrás legyél című verse hangzott el, amelyet az alistáli Te Deum Laudamus kamarakórus rövid műsora követett.

Győri Margit, a Felvidéki Magyar Ifjúságért Társulás elnöke szintén gratulált a díjazottnak, és köszönetet mondott Hideghéthy Andreának, aki – Győri szavai szerint – nagy lelkesedéssel, lendülettel és hozzáértéssel viszi tovább a Pogány Erzsébet által elkezdett munkát.

Az ünnepélyes díjátadót Vadkerti Imre éneke zárta.

A díjról

A kuratórium tagjai a következők: Fekete Irén elnök, Hideghéthy Andrea titkár, valamint Pogány Tibor, Csémi Szilárd, Mézes Rudolf, Bárdos Gyula és Ladányi Lajos.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »