Második olvasatba utalta a parlament közmédiáról szóló törvénytervezetet

Második olvasatba utalta a parlament közmédiáról szóló törvénytervezetet

A Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) új neve Szlovák Televízió és Rádió (STVR) lesz. Az igazgatót egy kilenctagú testület választja meg, amelynek négy tagját a kulturális minisztériuma jelöli – áll az STVR-ről szóló törvénytervezetben, amelyet szerdán második olvasatba utalt a parlament.

A tervezet nem választja ketté az intézményt, de a tárca indoklása szerint külön fejlődést biztosít a televíziónak és a rádiónak.

Nagyobb rugalmasságot garantál, és a vezérigazgató, valamint az STVR tanácsának megválasztásába és leváltásába a közjog és a magánjog elemeinek új kombinációját vezeti be”

– áll a minisztérium indoklásában.

A jogszabályban foglaltak értelmében a médium elnevezése is megváltozik. A minisztérium szerint a jelenlegi név degradálja a szlovák nemzetet.

A »szlovák« jelző helyett, ami az államalkotó nemzetet jelöli, a név a szlovákiai közmédia területi megjelölésére utal”

Hírdetés

– jegyezte meg a tárca.

Az STVR tanácsának továbbra is kilenc tagja lesz, de módosul a tagjainak megválasztása. A kulturális miniszter négy tagot nevez a testületbe, a maradék ötöt a parlament választja meg a parlament kulturális és médiabizottságának javaslata alapján. Ezek között a tagok között televíziós és rádiós szakértő, közgazdász és informatikai szakértő is lesz. A tagok megbízatási ideje változatlanul hat év.

A tanács választja meg a vezérigazgatót, a jelöltek nyilvános meghallgatását követően, és joga lesz leváltani is, a törvény vonatkozó rendelkezéseinek megfelelően.

Ľuboš Machaj jelenlegi vezérigazgató megbízatása a törvénymódosítás hatályba lépésének napján megszűnik, a tanács jelenlegi tagjainak megbízatása szintén.

A kilenctagú etikai bizottság a tanács tanácsadó testülete lesz. Feladata az RTVS alkalmazottai és munkatársai statútumának, valamint annak ellenőrzése lesz, megfelelnek-e az összes etikai elvnek. A testület tagjait a tanács elnöke választja meg az etikai bizottságban különböző területeket képviselő szervezetek jelölése alapján.

A jogszabály arra is kötelezné az STVR-t, hogy a televízióban és a rádióban 23.30 és 00.30 között elhangozzon a szlovák himnusz.

A jogszabály tárgyalja az STVR szerveinek megalakítását is, a törvény a kihirdetés napján lép hatályba. Ami az STVR finanszírozását illeti, ez nem változik, marad az eddigi helyzet, vagyis a GDP legalább 0,12 százalékát kapja meg állami támogatásként az intézmény, és elsősorban ebből gazdálkodik.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »