Második oltásra vár? Minden, amit erről tudnia kell

Második oltásra vár? Minden, amit erről tudnia kell

Az oltottak száma egyre emelkedik Szlovákiában. Az oltási tempó felgyorsult, naponta több ezer embert oltanak be. Eddig már 850 ezer ember kapta meg mindkét adag vakcinát. Sokan pedig épp a napokban várnak a második adagra, vagy lehet, hogy a nyári szabadságuk idejére kapnak rá időpontot. Ez pedig bonyolíthatja a dolgokat. Az alábbiakban néhány sokakat érintő kérdésre adunk választ.

Mikor kapok SMS-t a második oltási időpontról?

Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) hív mindenkit oltásra, akiket az oltóközpontokból jelentettek be, mégpedig pár nappal az oltás előtt.

Hány nappal az első oltás után várhatom?

A Pfizer/BioNTech vakcinával általában 28 nap után oltanak ismét. Az egészségügyi minisztérium szerint a első és második adag között 28-48 nap telhet el. Az AstraZeneca vakcinái között pedig 10-14 hét.

Mit tegyek, ha nem kapok meghívót a második adagra?

Amennyiben valaki nem kap SMS-t, annak az NCZI azt ajánlja, hívja fel a 02/32 35 30 30-as telefonszámot, reggel 07.00 és este 20.00 között. Ezen kívül az egészségügyi minisztérium 0800 174 174-es infovonalát is lehet hívni. Ha külföldön tartózkodunk, akkor a +421 222 200 910-es számot kell felhívni. Előfordulhat, hogy a sokat kell várni a hívás fogadására, ezért a minisztérium türelmet és elnézést kér.

Sokan épp a szabadságuk idején lennének beoltva a második adag vakcinával. Előfordulhat, hogy a megadott terminusra nem tudnak megjelenni. Meg lehet változtatni ezt az időpontot?

Lehetséges. De ebben az esetben az NCZI infovonalát kell felhívni és megmagyarázni a szituációt, ami előállt. A tárca szerint az átjelentkezést idővel egyszerűsítenék a korona.gov.sk portálon is.

Megváltoztathatom a második adag oltás helyszínét? Ha például az első adagot Pozsonyban kaptam meg, a másodikat beadhatják Besztercebányán?

Igen. Ez lehetséges, de ebben az esetben is ajánlott felhívni az NCZI infovonalát. Az ott dolgozók megmondják, van-e szabad kapacitása a preferált oltóközpontnak, vagy pedig érdemesebb inkább az eredetiben beadatni az oltást.

Mások a mellékhatásai a második oltásnak, mint az elsőnek? Igaz az, hogy ez a vakcina fajtájától függ?

Igen, ez igaz. Az Állami Gyógyszerellenőrzési Intézet (ŠÚKL) szerint minden gyógyszernek és vakcinának vannak nem kívánt hatásai, de ezek nem kell, hogy mindenkinél előforduljanak.

Hírdetés

Az mRNA vakcináknál, mint amilyen a Pfizer/BioNTech és a Moderna is, a megfigyelések alapján intenzívebb mellékhatások inkább a második adag beadása után jelentkeznek.

Az AstraZeneca vektorvakcinája esetében a második adag után kevesebb és kevésbé intenzív mellékhatás jelentkezik.

Mi történik, ha ez első és második adag beadása közben elkapom koronavírust?

Ha az első és második oltás között esik át a koronavírus-fertőzésen, tünetmentesség esetén az oltási ciklus 7 nappal a tünetmentesség után folytatódhat. Ha tünetekkel jelentkezett a betegség, akkor ez 14 napra tolódik ki. Ez esetben is érvényes, hogy fel kell hívni az illetékes információs telefonvonalakat.

Mikor ne menjek el a második oltásra?

Az oltás nem ajánlott akut fertőző betegség idején, 38 fok feletti láz esetén.

Ha a második adagot nem veheti fel a megadott időben, javasolt ezt minél előbb pótolni.

Az oltási ciklust nem kell elölről kezdeni. Mindenképpen fel kell hívni az illetékes infovonalakat.

Kinek nem ajánlják a szakértők második adag oltást?

Az elégséges immunitás kialakításához mindenkinek ajánlott a második adag vakcina.

Kivételt képeznek azok, akiknél az első adag beadása után súlyos allergiás reakció – anafilaxiás sokk – alakult ki.

Ez a mellékhatás általában az oltás beadását követő 15 percben jelentkezik.

Nem probléma az immunitás szempontjából, ha később oltatom be magam?

Ha a második adag oltást valaki lekési, akkor a szakemberek szerint ezt minél előbb, amint lehet, pótolni kell. Ha a két oltás közti időtávolság túlságosan megnyúlik, előfordulhat, hogy valamivel gyengébb lesz az ellenállóképesség a koronavírussal szemben.

Kombinálhatom az oltóanyagokat? Kaphatok AstraZeneca után másodszorra Pfizert vagy Modernát?

A ŠÚKL szerint jelenleg még nincs elegendő adat, amelyek alapján egyértelmű állásfoglalást lehetne megfogalmazni az ilyen eljárás biztonságosságáról. A vakcinák kombinálását még klinikai kísérletekkel vizsgálják, amelyek eredmény néhány héten vagy hónapon belül várható. Azt, hogy Szlovákiában egyelőre nem keverik az oltóanyagokat nemrég Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter a Markíza Televízióban is megerősítette.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »