Marosvásárhely – Kihasználatlanul áll az egykori házasságkötő terem

Marosvásárhely – Kihasználatlanul áll az egykori házasságkötő terem

Több, mint két éve üresen, kihasználatlanul áll Marosvásárhelyen a volt házasságkötő terem. A várigazgatósághoz tartozó épület új rendeltetését a jelenlegi városvezetőnek, Soós Zoltán polgármesternek kell eldöntenie. 

Kép: Haáz Vince

A marosvásárhelyi Petőfi téren, a vár szomszédságban levő emeletes lakóházban, az úgynevezett Kárnász-házban 2018. szeptember elsejéig működött a házasságkötő terem. Keresztes Gyula Marosvásárhely régi épületei című könyvében olvashatjuk, hogy az egyemeletes lakóház klasszicizáló homlokzata, de főleg belső építészeti kialakítása és az alkalmazott iparos-festészeti munkák értékéért és szépségéért építészeti műemlékként tartják nyilván. Az épületet a XIX. század első évtizedében egy gazdag kereskedő család építtette, hogy lakást és üzletet alakítson ki benne.

Az épület földszinti részén két üzlet található, ezek a helyiségek a városi lakásgazdálkodási vállalt, a Locativ tulajdonában vannak. Egyikben egy kereskedelmi egység működik, a másikat jelenleg versenytárgyaláson próbálják bérbe adni.

Hírdetés

Kihasználatlanul áll az egykori házasságkötő terem, új rendeltetést adnának neki

Kép: Haáz Vince

Még nem döntöttek A két üzlet között van a kovácsoltvas kapus bejárat, amelyen keresztül fel lehet jutni a felső termekbe. Az emeleti termek, ahol 1986-tól 2018-ig a polgári esküvőket tartották, a várigazgatósághoz tartozik. Mint Marius Libeg, a városháza illetékese kérdésünkre elmondta, a várigazgatóság nemrég tájékoztatta a városvezetőt arról, hogy az épület üresen áll. Soós Zoltán az elkövetkező időszakban kell eldöntse, hogy milyen rendeltetése legyen a volt házasságkötő teremnek. Előreláthatóan valamilyen kulturális célra használják majd a főtéri, impozáns épületet.

Jelenleg Marosvásárhelyen a polgári esküvőket a marosvásárhelyi várban levő új házasságkötő teremben tartják.

Simon Virág


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »