Márki-Zay Péter tüntetést hirdetett meg, az ellenzéki összefogás közölte álláspontját

Márki-Zay Péter tüntetést hirdetett meg, az ellenzéki összefogás közölte álláspontját

A miniszterelnök-jelölt kritizálta a kormányzat Oroszország-politikáját és azt mondta, a kormánynak el kell ítélnie Vlagyimir Putyin elnök agresszióját Ukrajna ellen.

Az Egységben Magyarországért baloldali összefogás miniszterelnök-jelöltjeként tartott rövid, rendkívüli tájékoztatót Márki-Zay Péter csütörtök délelőtt.

„Magyarország az Európai Unió és a NATO tagjaként el kell hogy ítélje Putyin elnök agresszióját Ukrajna ellen. Mi, az ellenzéki szövetség kiállunk Ukrajna területi integritása mellett és az orosz agresszió ellen, egyben az Ukrajnában élő magyar testvéreink védelmében” – mondta.

Hírdetés

Megjegyezte: Orbán Viktor miniszterelnök szerdán azzal támadta őt és a baloldali szövetséget, hogy kiállt a NATO egységes álláspontja mellett, ám ma már a miniszterelnök is ugyanígy nyilatkozott. Ám szerinte „Orbán Viktor elárulta a magyar nemzetet, az EUrópai Uniót és a NATO-t, amikor az orosz kémbankot diplomáciai mentességgel betelepítette és beengedte Budapestre, az Európai Unió területére, vagy amikor az amerikaiak által üldözött orosz fegyvercsempészeket az amerikai kérés ellenére nem nekik, hanem Putyinnak, Oroszországnak adta ki. Sajnos mára egyértelművé vált, hogy Orbán Viktor megbízhatatlan szövetségese az Európai Uniónak és a NATO-nak, ezért követeljük tőle, hogy ne csak a NATO egységes álláspntja mellett álljon ki, hanem csatlakozzon az EU szankcióihoz azzal, hogy felfüggeszti a Paks 2 erőmű engedélyezési eljárását és azonnali hatállyal kiutasítja az orosz kémbankot Magyarország területéről.”

Azt kérte, hogy szimpatizánsaik csütörtökön 19 órától jelenjenek meg az orosz nagykövetség épülete előtt és tiltakozzanak az orosz agresszió ellen, kiállva Ukrajna területi integritása és az ottani magyarság mellett.

Az áprilisi választáson szövetségben induló ellenzéki pártok elítélik az oroszok által indított háborút, kiállnak Ukrajna és a kárpátaljai magyarok mellett – közölte sajtóosztályuk. Azt írták, Magyarország 1956-ben megtanulhatta, milyen az, amikor egy független államot megszállnak az oroszok. Most a szemünk előtt történik ugyanez: Vlagyimir Putyin Oroszországa megtámadta Ukrajnát – fogalmaztak.

Szélkakastempónak minősítették, hogy a napokban „Putyin kitartottja, Orbán Viktor” még azzal támadta az ellenzéket, ami a NATO álláspontja, ma pedig már „kényszeresen ő is ugyanezt szajkózza a propagandáján keresztül”.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »