Máriaradnán tartották a temesvári egyházmegyei papok és megszentelt életet élők találkozóját

Idén is az Arad megyei Máriaradna kegytemploma és kolostora adott otthont a papok, diakónusok, megszentelt életet élők és világi alkalmazottak egyházmegyei találkozójának, amelyet október 5-én, szombaton a temesvári püspökség pasztorális irodája a radnai plébániával közösen szervezett.

A találkozó szentmisével kezdődött, amelyet Johann Dirschl általános püspöki helynök celebrált a kegytemplomban, majd az Imádságban gyökerező reménység című előadás következett, amelyet Augustin Bărbuț OCarm, a temesvári Szentháromság-templom plébánosa tartott. Végül kiscsoportos beszélgetésekre került sor. Ebéd után több műhelymunka volt az imádkozás különböző módjairól, végül pedig szentségimádást tartottak a radnai bazilikában.

A szentmise kezdetén Johann Dirschl általános püspöki helynök üdvözölte a jelenlévőket: az egyházmegye szinte valamennyi plébániájáról érkezett papokat és munkatársakat, az Andreea Bodroghi, a kegytemplom orgonistája által vezetett kórus tagjait, valamint a Szentannáról és a környező településekről gyalogosan érkezett zarándokokat – mintegy 300 résztvevőt, akik azért érkeztek, hogy az imáról beszélgessenek, és a Boldogságos Szűz Mária segítségével tanuljanak imádkozni.

„A mai imáinkba szeretnénk belefoglalni a püspök atyát is, aki Rómában részt vesz a szinóduson, illetve mindazokat, akik részt vesznek a szinódus munkájában” – mondta bevezetőjében a vikárius. A mai találkozóra választott evangéliumi részt Szent Lukács könyvéből Kiss Mihály állandó diakónus olvasta fel.

Román nyelvű homíliájában Johann Dirschl általános helynök így fogalmazott: „Mindannyian szoktunk imádkozni. Azonban vannak, akik úgy vélik, hogy sokan egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán imádkoznak, vagy csak akkor, amikor kérnek valamit, amikor szeretnének valamit kapni, illetve amikor nagy szükségben, nagy bajban vannak. Nemcsak akkor kell imádkoznunk, amikor bajban vagyunk, hanem mindig. Ma a magyar nyelven elhangzott olvasmányban azt a részt hallottuk az Apostolok Cselekedeteiből, amelyben leírják, hogy miután Urunk Jézus Krisztus felment a mennybe, az apostolok visszatértek Jeruzsálembe, és valamennyien egy szívvel és egy lélekkel kitartóan imádkoztak az asszonyokkal, Jézus anyjával, Máriával és testvéreivel együtt. Ez nekünk is szól: maradjunk ma is imádságban együtt a Szűzanyával. Különösen ma és ebben a hónapban, mert ez a Boldogságos Szűz Máriának szentelt hónap, a rózsafüzér hónapja.”

Ezt követően a találkozó témájához kapcsolódóan Augustin Bărbuț OCarm, a temesvári Szentháromság Plébánia plébánosa az imádságban gyökerező reményről beszélt.

Hírdetés

A román nyelvű előadást ITT lehet visszanézni.

A kiscsoportos beszélgetések résztvevői a következő két témában osztották meg tapasztalataikat: Mi ad reményt, mi táplálja a reményét? Osszon meg egy olyan élményt, amelyben megérezte Isten jelenlétét.

Ebéd után a jelenlévők több műhelymunkán vettek részt, ahol elmélyíthették az imádság különböző formáit: keresztúti ájtatosság, rózsafüzér-ájtatosság, breviárium, schönstatti ima, szemlélődő ima, lectio divina, „Fény útja”. A műhelymunkákat Ciubotaru Simon temesvár-szabadfalui plébános, a Muntean család, Pălie Veniamin főesperes, a resicabányai Havas Boldogasszony-templom plébánosa és Mario Karnel teológiai hallgató, Tari M. Böbe schönstatti Márianővér, Mihu Melinda preorátor, Imogen Tietze képzési referens, Alexandra Văcaru nővér, a Szent Johanna Antida Thouret által alapított Keresztény Szeretet Nővérei kongregáció tagja koordinálták.

A találkozó a máriaradnai bazilikában szentségimádással zárult.

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »