Máriapócson köszöntötték a Nyíregyházi Egyházmegye pedagógusait

Máriapócson köszöntötték a Nyíregyházi Egyházmegye pedagógusait

Június 2-án zárult a Nyíregyházi Egyházmegye tízalkalmas TEA-képzése (Teológia alapfokon). A máriapócsi képzészáró találkozó a közelgő pedagógusnap alkalmából egyúttal arra is lehetőséget adott, hogy a fenntartó megköszönje pedagógusainak az egész éves kitartó munkát és megbecsülését fejezze ki a kiemelkedő oktató-nevelő tevékenységet végző munkatársak felé.

A TEA (Teológia alapfokon) kurzust Szabó Tamás oktatási referens kezdeményezésére indították útjára Máriapócson az idei köznevelési évben, azzal a szándékkal, hogy az előadó atyák, katekéták, a terület szakemberei könnyen befogadható és érthető ismereteket vagy tapasztalatokat osszanak meg a teológiáról, vallásgyakorlásról a Nyíregyházi Egyházmegye köznevelési intézményeinek pedagógusai és munkatársai számára.

Az igényt többek között az hívta életre, hogy az egyházmegye az utóbbi években több állami intézményt vett saját fenntartásába, s az ott dolgozó munkatársak számára szükséges az Egyházzal, teológiai ismeretekkel való találkozás a keresztény lelkület hiteles iskolai-óvodai képviselésében. A már korábban is egyházi iskolaként és óvodaként működő intézmények pedagógusai pedig ismétlést, megerősítést kaphattak. Emellett e két csoportba tartozók közös találkozási pontjaként is szolgáltak az év során megrendezett TEA-délutánok.

Az előadások után kérdésfeltevésre és kötetlen együttlétre is lehetősége volt a jelenlévőknek. Munkájukat és vállalkozó kedvüket az utolsó találkozáson – elszámolható kreditpontokon kívül – tanúsítvánnyal jutalmazták.

Az utolsó alkalom előadója Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök volt, aki a legbölcsebb pedagógusról, Krisztusról beszélt. Arról, hogyan van és lehet jelen a pedagógusok életében a tanító Krisztus.

A közel száz munkatárs mindegyikének személyesen adta át a püspök a rendezvény támogatója, a Jótevő Alapítvány ajándékát, egy teásbögrét.

Hírdetés

Erre a tárgyra reflektált Szabó Tamás atya beszédében. Mint mondta, az ember élete is ilyen üres csésze, „ha nem töltjük fel hittel, Istentől tanult, kapott és viszonzott szeretettel, odafigyeléssel, csak egy üres csésze marad”.

A est ünnepélyes folytatásaként tizenegy pedagógust tüntettek ki püspöki dicsérettel, Egyházmegyei köznevelésért díjjal, valamint a Szent Gellért-díj ezüst fokozatával. Ez utóbbit Csűrös Józsefné kapta, aki éppen ötven éve tevékenykedik óvodapedagógusként.

A díjazottak névsorát ITT találják.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »