Márciusban nyitja meg kapuit Szombathelyen a hátrányos helyzetű gyerekeket segítő Magvető Tanoda

Márciusban nyitja meg kapuit Szombathelyen a hátrányos helyzetű gyerekeket segítő Magvető Tanoda

Február 26-án, hétfőn Szombathelyen Székely János megyéspüspök megáldotta az egyházmegyei karitász égisze alatt induló Magvető Tanodát. A Szombathelyi Egyházmegye hátrányos helyzetű gyermekek oktatását és nevelését segítő intézménye március 1-jétől az egykori Annunciáta Rendház alagsorában működik.

Ehhez hasonló intézmény 95 működik az országban – mondta el a Martinus.hu-nak nyilatkozva Székely János szombathelyi megyéspüspök. Hozzátette: a tervek szerint az egyházmegye a zalai területeken, Letenye térségében nyit még tanodát.

– fogalmazott az intézmény megáldásakor főpásztor. – Másként alakul az ember élete, ha tanul; igaz ez a munkalehetőségekre, de a családi életre is. Sok gyermeknek a tanulás nagy kihívás: a családjuk ebben nem támogatja őket, nehézségeiket pedig nem tudják egyedül áthidalni; így az iskolát sem nagyon szeretik, mert rengeteg kudarc éri őket.

A tanodák azonban másként működnek:

– mondta Székely János püspök.

A fenntartó képviseletében Tuczainé Régvári Marietta egyházmegyei karitászigazgató felidézte, hogy a Szombathelyi Egyházmegyében Zalaegerszegen a rendszerváltás környékén a helyi karitászcsoport hasonló módon foglalkozott a gyerekekkel, mint most ez az intézmény.

Hírdetés

A Magvető Tanoda Virágh Enikő szakmai vezetésével kezdi meg munkáját; kialakítják a beosztást, hogy melyik gyermek mikor jön majd délutáni foglalkozásokra.

A szakmai vezető, aki korábban Zalabaksán és Lentiben vezetett ilyen intézményeket, elmondta: hetente minimum négy órát kell a gyerekeknek a tanodában tölteniük. Húsz gyermekkel kezdik meg a munkát; ez később harmincra bővülhet. Önkéntesek segítik a gyerekeket a tanulásban, személyiségük fejlesztésében.

„Szerződést kötünk a gyerekekkel és szüleikkel, és közösen kialakítunk egy rendszert, hogy mikor tudnak jönni a tanodába. Kiscsoportos vagy egyéni foglalkozásokon segítjük őket az aznapi feladataik elkészítésében; megkeressük az elmaradásokat, amik nehezítik az iskolai munkájukat. Segítünk egy pozitívabb jövőképet kialakítani” – ismertette Virágh Enikő.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Cseh Gábor/Vaol.hu; Martinus.hu

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »