Már nem csak a németek jönnek: van falu a Balatonnál, ahol minden tizedik ingatlan külföldié

Már nem csak a németek jönnek: van falu a Balatonnál, ahol minden tizedik ingatlan külföldié

Már a tótól távolabbi kis települések jelentik a fő célpontot, és vásárolnak hollandok, sőt britek is ingatlant.

Ahogy az Infostart is megírta, minden ötödik lakásvásárló külföldi volt Zalában és Somogyban a tavalyi év utolsó negyedévben.

A sonline.hu körképe szerint a 765 lakosú Vése összesen 300 ingatlanból áll, és a házak tíz százaléka már a külföldiek kezén van, viszont a külföldiek ingatlanjai közül nem mindegyik, csak a felük lakott állandóan. Jelenleg alig van eladó ingatlan a faluban, talán csak kettő-három, néhány héten, hónapon belül megveszik a házakat.

Hírdetés

Egy balatonmáriafürdői ingatlanos suzerint viszont most nincs roham a Balaton-parton, a házvásárlók leginkább magyarok, és sokan hitelt kénytelenek felvenni. A korábbi években volt felvásárlási hullám, de a külföldiek most visszaszorultak a Balaton háttértelepüléseire. Érdeklődés van, de csak nem a túl drága ingatlanok iránt.

Cserénfán 70 ingatlanból hatnak külföldi a tulajdonosa. Most nincs eladó ingatlan a községben, mert ami volt, azt fiatal párok a csok segítségével megvették. A külföldiek jelenlétének valamelyest van árfelhajtó hatása, viszont az elhagyatott ingatlanokat felújítják, de a hátrányuk az, hogy többnyire nyugdíjasok vagy nyugdíjra készülők, így a falu átlagéletkorát nem emelik.

Sok külföldi ügyfelet tartanak számon a kaposvári Boldizsár ingatlanirodában. A Balaton vonzereje már némileg gyengülőben, de a zselici és a belső-somogyi dombok még mindig érdekesek a külföldről érkezőknek. A Balatonról délre eső településeken kívül már a kisebb városokban is, sőt Kaposváron is megjelentek. Leginkább a kis, hangulatos falvak keresettek a holland, német, belga beköltözők körében, de szórványosan érkeznek új otthont kereső angol családok is. A külföldiek jelenléte az árakat nem befolyásolja, mert jellemzően felújításra szoruló ingatlanokat vásárolnak meg, amelyekből a saját ízlésükre formálva kis birtokokat alakítanak ki.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »