Már nem csak a fehér férfiak, de a fehér robotok is rasszisták – az agyament woke kultúra szerint

Már nem csak a fehér férfiak, de a fehér robotok is rasszisták – az agyament woke kultúra szerint

Nem eléggé befogadók, sőt rasszistának mondhatóak az új technológia bizonyos ágazatainak megjelenési formái, konkrétan a robotok, mivel többnyire fehér színűek – számolt be az express.at osztrák hírportál az amerikai Seriosly folyóirat cikkérnek állítására hivatkozva.

Az amerikai portál állítása szerint a „gond „ abban van, hogy mivel a a már a hétköznapi életben is egyre nagyobb mértékben megjelenő robotokat a gyártóik leginkább fehér színű kivitelben készítik. Szerintük talán az okok közül ki kellene zárni az anyagi megfontolást (hiszen a legtöbb gépkocsimárka esetében is a fehér a legolcsóbb alapszín) s ez, „megnehezíti a fekete bőrű gyerekek számára azt, hogy kapcsolatba lépjenek ezekkel a robotokkal.”

Bár vélhetően a legtöbb olvasó számára ez a felvetés (amit egyébként bizonyos „haladó” körökben kőkomoly érvként fogadnak el) legfeljebb a humor szintjén lehet jelen, az igazság az, hogy az információ sajnos nem egy helyi vicclapból származik. Ennek alátámasztására engedtessék meg egy személyes tapasztalat példaként említése, amikor is magunk tapasztaltuk meg, hogy miután nem voltunk hajlandóak egy fekete bőrű zenész az utcán árult hanghordozóját megvenni, egy teljes New yorki utcán áthangzó rasszistázó kiáltásokkal voltunk kénytelenek szembesülni.

A Seriosly folyóirat, cikkében azt veti fel, hogy a robotok gyártóinak a „nagyobb befogadás érdekében” az általuk gyártott robotok formatervezésében el kellene távolodniuk „az európai kultúrától és szépségideáltól.”

Hírdetés

De ezt talán már leírni sem lenne szabad, hiszen vélhetően ez a ténymegállapítás már önmagában felveti a rasszizmus gyanúját. Ám, hogy teljesen igazságosak legyünk, tegyük hozzá, hogy a másik – nem európai – vezető robotgyártó cégek – a japán Fanuc és Yaskawa – főként sárga és kék színű robotokat állítanak elő. Engedtessék meg a megjegyzés: alighanem a kék színű robotok – legalábbis egy ideig – még a woke kritika célkeresztjén kívül maradhatnak. Na de kérem a sárgák?

 

 

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »