Már látszik a lemorzsolódás előjele (Próbavizsgáznak a nyolcadikosok)

Már látszik a lemorzsolódás előjele (Próbavizsgáznak a nyolcadikosok)

A tanév elején nyilvántartott háromszéki nyolcadikosokhoz viszonyítva több mint másfél százan hiányoztak a hétfőn kezdődött próbavizsga első napján, amikor az általános iskolák végzősei román nyelv és irodalomból írtak országosan egységes felmérőt, s bár júniusig még növekedhet a záróvizsga iránti érdeklődés, tapasztalat szerint a diákok legalább tizenöt százaléka meg sem jelenik, a vizsgázóknak pedig kevesebb mint háromnegyede éri el az ötös általánost.

Háromszéken hetvenöt iskolának van gimnáziumi tagozata (is), a százhárom nyolcadik osztályban 1861 próbavizsgázóra számítottak, közülük 1313-an magyar tannyelvű osztályokban tanulnak. A megyei tanfelügyelőség tegnapi összesítése szerint a román nyelv és irodalom felmérőre 1857-en iratkoztak, 1700-an jelentek meg, 157-en hiányoztak (8,45 százalék), legtöbben a hidvégi, árapataki, magyarhermányi és bölöni iskolából. Ma matematikából, szerdán magyar nyelv és irodalomból írnak felmérőt a nyolcadikosok, az eredményeket az iskolákban és az érintett osztályokban értékelik ki, a diák, illetve a szülő kérésére a jegyek beírhatóak a naplóba.

Hírdetés

Tavaly 1739 háromszéki nyolcadikosból 1482-en záróvizsgáztak, közülük csupán 1086-on sikeresen, s bár a bukottak közül többen bejutottak a szakiskolák és szaklíceumok kilencedik osztályaiba, a végleges lemorzsolódás így is százas nagyságrendű volt.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »