Már igényelhetjük az idei tájfajta magmintákat a tápiószelei génbankból

Már igényelhetjük az idei tájfajta magmintákat a tápiószelei génbankból

Február 3-ától a készlet erejéig elérhető az idei tavaszi vetésű tápiószelei génbanki magminták listája a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ weboldalán.

Az erre a célra kialakított webshop felületén, a www.mintakeres.hu oldalon közölt listán elsősorban Kárpát-medencében gyűjtött tájfajták, helyi populációk és régi, köztermesztésből kikerülő magyar fajták szerepelnek. A génbanki mintákban GMO-mentes, csávázatlan, nem fémzárolt szaporítóanyagokhoz juthatunk.

Most, idén első körben tavaszi vetésű magmintákat lehet igényelni, például paradicsom, paprika és bab tájfajták magjait. A batáta- és csicsókamagok március-április hónapban lesznek igényelhetők.

Akár az erkélyeden is nőhet: újra a boltokban a ritka paradicsompalánták

Ahogy az előző években, egy személy idén is egyszerre maximum 10 tételt igényelhet és tételenként maximum 1-1 magcsomagot tehet a kosárba. 2014 tavaszától a génbanki minták közreadása úgynevezett adminisztrációs díjhoz kötött. Ez a díj jelenleg 1300 Ft/kérés.

A génbanki minták igénylésének menetéről, az adminisztrációs díj megfizetéséről részletes itt olvashatunk.

A kiskertész dielmmája: fajtaválasztás, beszerzési hely, ár

Hírdetés

Mit is vessek/ültessek idén a kertbe? Mekkora területen termesszek egy-egy növényt? Milyen fajtát/fajtákat válasszak? Honnan szerezzem be a vetőmagot? Mindez mennyibe fog kerülni nekem?

A Magház blogján remek útmutatót olvashattok a vetőmag-választás menetéről, ahogy ők írják, hogy támpontot nyújtsanak a „kertész Bermuda-háromszögébe”, vagyis a fajtaválasztás-beszerzési hely-ár csapdájába tévedt kertbarátoknak. Ugyanitt arról is olvashatunk, mi a baj a kertészeti áruházak magkínálatával.

Vetőmag-önellátás a gyakorlatban

Idén jelent meg a Vetőmag-önellátás a gyakorlatban című kiadvány. A Magház munkája magyar nyelven elsőként nyújt áttekintést a kiskerti vetőmagfogással és vetőmag-önellátással kapcsolatos tudnivalókról.

Aki kézbe veszi, megtudhatja belőle, miért fontos a sokféleség a kertben-konyhában, van-e különbség a nemesítés és a génszerkesztés között, segítséget kap az egyes növényfajok termesztéséhez, vetőmagjaik előállításához. Tippeket ad a könyv a magok tisztításához, tárolásához, és a közösségi magbörzék szervezéséhez egyaránt.

Fotó: MagHáz

Kincset érő táblázatban gyűjtötték össze a szerzők az egyes gyakoribb fajok szakszerű vetőmagfogásához szükséges információkat, mint például a minimális tőszám, izolációs távolság, stb., amik az önellátó kert tervezéséhez nyújtanak segítséget. Betűrendbe gyűjtött tárgymutató segít megtalálni a keresett fajt közel 80 közül, az alakortól a paradicsomon át a zellerig.

A kiadványt online a Magház és az Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ (NBGK) honlapjáról, élőben pedig a Magház tagjaitól, illetve a Nyíregyházi Kosár Közösségtől szerezhetjük be.

A kiadványba ezen az oldalon bele is olvashatunk.

The post Már igényelhetjük az idei tájfajta magmintákat a tápiószelei génbankból appeared first on Tudatos Vásárló.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »