Már csak egy engedélyre vár a kínai oltóanyag Magyarországon

Már csak egy engedélyre vár a kínai oltóanyag Magyarországon

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vizsgálata szerint a kínai Sinopharm-vakcina megfelel a gyártói leírásnak, magyarországi felhasználásának megkezdéséhez az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézet engedélye van hátra – mondta az országos tiszti főorvos a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken.

Müller Cecília emlékeztetett, hogy 550 ezer adag Sinopharm-oltóanyag érkezett Magyarországra. A vakcinát és annak összes dokumentációját az NNK immunbiológiai készítmények minőségellenőrzési főosztálya vizsgálta meg, az eredményről pénteken értesítették a gyógyszerek, vakcinák hazai felhasználását engedélyező gyógyszerészeti intézetet – tette hozzá.

Azt tervezik, hogy ha a gyógyszerészeti intézet is jóváhagyja az alkalmazást, elkezdődhet az oltások beadása, ami azért is fontos, mert nem áll megfelelő mennyiségű vakcina rendelkezésre – mondta a tiszti főorvos. A kínai oltóanyagról elmondta, 2-8 Celsius-fokon tárolható, és egyadagos fecskendőbe töltött, tűvel ellátott kiszerelése miatt könnyen alkalmazható.

A gyártó 79 százalékos hatékonyságot jelölt meg a készítménynél, és a várandósok kivételével 18 év felett mindenki oltható lesz vele. A krónikus betegek is, ha adott betegségük megfelelően kezelt. Az oltás kétadagos, 21 nap különbséggel kell a két dózist beadni – ismertette.

Müller Cecília úgy fogalmazott, a koronavírus-járvány harmadik hullámának emelkedő szakaszában van az ország, nő a napi fertőzöttek száma, és az aktív betegeké is. Ezért is fontos – emelte ki –, hogy a legesendőbb korosztályt mielőbb védelemben részesítsék, aminek egyetlen hatásos fegyvere a védőoltás.

Hírdetés

Beszámolt arról, hogy eddig 391 821 embert oltottak be Magyarországon, közülük 152 432-en már a második dózist is megkapták. Továbbra is arra biztatott mindenkit, hogy akinek felkínálták az oltást, éljen vele. Aki pedig még nem regisztrált, tegye meg.

Kérdésre elmondta, eddig 1 474 715 adag vakcina érkezett Magyarországra. A pontos, gyártónkénti vakcinaszállítmányokat a koronavirus.gov.hu oldalon fogják közzétenni – tette hozzá.

Orbán Viktor a Jó reggelt, Magyarország műsorában közölte azt is: 391 821-en már megkapták legalább az első oltást, a számuk hamarosan felfut 441 ezerre, majd „egy nagy ugrás következik”, mert 7-10 nap alatt 650 ezer embert fognak beoltani. A beoltottak száma március elején éri el az 1 millió 225 ezret, április elejére pedig a 2 millió 582 ezret. Így húsvétra az eddig regisztráltakat be tudják oltani – mondta.

Arról is beszélt, hogy az oltáskor tájékoztatást adnak a vakcina fajtájáról, amit ha elfogad az illető, beoltják vele, ha viszont nem jó neki, akkor „megnyugtatjuk, hogy ezzel nem esett ki a beoltandók sorából”, és majd értesítik, ha lesz olyan oltóanyag, amilyet szeretne.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »