Május hetedikén újra képernyőn a Pál utcai fiúk

Május hetedikén újra képernyőn a Pál utcai fiúk

Május 7-én 21 órától tűzi műsorára az M5 magyar filmeket felvonultató sorozata az 1969-ben bemutatott A Pál utcai fiúk című Fábri-film digitálisan felújított változatát. Ennek apropóján volt a hétfő esti Librettó egyik vendége Jancsó Nyika operatőr, aki gyerekszereplőként élte át a film forgatását.

Az M5 csatorna pénteken 21 órától tűzi műsorára Fábri Zoltán filmjét digitálisan felújított változatban – ennek apropóján látogatott hétfőn a Librettó stúdiójába Jancsó Nyika operatőr és Dudás Viktor filmszakértő.

Bár Molnár Ferenc 1907-ben megjelent ifjúsági regényét már többször megfilmesítették,

Hírdetés

„Május-júniusban zajlott a forgatás, ami elég hosszúnak mondható, de marha jó buli volt. Az összezártságban nagyon jó barátságok alakultak ki köztünk és az Angliából érkezett 14-15 év körüli fiúkkal” – mesélte Jancsó Nyika a Librettóban.

„A megfilmesítési jogokkal Bohém Endre amerikai co-producer rendelkezett, aki küldetésének tekintette, hogy valamilyen együttműködés formájában, olyan hollywoodi filmet hozzon létre, ami a vasfüggönyön túl készült. A Pál utcai fiúk volt ez első ilyen munkája. Sok vita is volt Bohém Endre és Fábri Zoltán között a forgatáson, mert előbbi szerette volna hollywoodiasítani a történetet, főként a végét” – magyarázta Dudás Viktor filmszakértő.

Jancsó Nyika egyébként nemcsak szerepelt a filmben, de ő volt az, aki restaurálta is azt a Filmarchívum hosszútávú, digitális filmrestaurálási programjának keretén belül. A Pál utcai fiúk ajánlója ITT tekinthető meg, a Librettó hétfői adásában elhangzott beszélgetés pedig ide kattintva nézhető újra.

(MTVA/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »