„Magyarországtól Palesztináig mindannyian legyenek szabadok!” – az olasz szélsőbal összekötötte Orbánék zsidóbérencségét és az antifa „mártír” ügyét

A rendőrök visszaszorították a tüntetőket, akik a római magyar nagykövetséghez akartak vonulni szombaton a Magyarországon letartóztatásban levő szélsőbaloldali aktivista szabadulását követelve.

A diplomáciai képviselet épületének védelmét az olasz hatóságok biztosították. A nagykövetséghez vezető utcákat lezárták, ami megakadályozta a képviselet megközelítését – értesült az MTI helyszíni tudósítója.

Közel száz tüntető megpróbálta áttörni a rendőrkordont. A tüntetők füstbombákat dobáltak, a rendőrök visszaszorították őket.

A tiltakozó akciót az úgynevezett anarchista egyetemista mozgalmak rendezték. Újabb palesztinbarát menetet tartottak, amit október óta minden szombaton megismételnek. Ez alkalommal azonban a tüntetés a Magyarországon fogvatartott olasz nő szabadon engedését is követelte.

"Magyarországtól Palesztináig mindannyian legyenek szabadok!" – írták a transzparensre, amelyet a La Sapienza Római Tudományegyetemtől indult menet élén tartottak fel a tüntetők, akik azt skandálták: "Mindannyian antifasiszták vagyunk! Mindenkivel ki a börtönökből! Szabad Palesztinát!"

A római magyar nagykövetség közelében január 30-án egy ismert olasz utcaművész alkotása jelent meg az egyik épület falán, amely jelképesen a bilincseit elszakító olasz nőt ábrázolta.

Hírdetés

Milánó központjában a Sentinelle (Őrök) elnevezésű mozgalom mintegy száz tagja tartott állótüntetést a Magyarországon fogva tartott nő szabadulása érdekében.

A megmozdulás egyik szervezője Luca Paladino, a Polgári Paktum politikai csoport tartományi képviselője úgy nyilatkozott, "nem lehet azzal hitegetni, hogy Magyarországon a börtönök borzalmasak, itt Olaszországban pedig wellnessközpontok. Nem így van. A börtönhelyzet Olaszországban borzalmas (…) és ha felemeljük szavunkat Magyarország esetében, nem szabad elfelejtenünk, hogy az olaszországi börtönhelyzet szégyenletes".

Még az EP-be is bevinnék

Az olasz szélsőbaloldali aktivista letartóztatásának első évfordulóján több olasz városban rendeznek találkozókat, felvonulásokat. A nő egyik olasz védőügyvédje a baloldali Demokrata Párt (PD) egyik milánói pártirodája vendége lesz szombat este a párt helyi politikusaival. A PD egyik római szárnya felvetette, hogy a Magyarországon fogva tartott nőt jelöljék az Európai Parlamenti választásokon, esetleges megválasztásával ugyanis immunitást nyerhetne.

A Rivolta (Lázadás) nevű szélsőbaloldali ifjúsági csoport tagjai pénteken két órán át elfoglalták Velencében a magyar tiszteletbeli konzulátus irodáit, majd az utcán folytatták a tiltakozást.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »