Magyarország számára is elérhető az uniós árvízi helyreállítási támogatás – a nap hírei

Magyarország számára is elérhető az uniós árvízi helyreállítási támogatás – a nap hírei

Az árhullám csúcsa már kedden elhagyhatja az országot – közölte a miniszterelnök. A jövő héten több vonalon is helyreállhat a közlekedés a fővárosban.

Már kedden elhagyhatja az országot az árhullám csúcsa az előrejelzések szerint – közölte a miniszterelnök. Orbán Viktor az Operatív Törzs ülése után elmondta: megkezdődött a Mosoni-Duna apadása, a nagy-Dunán a fővárosig rendben zajlik a védekezés. Jelenleg Budapesttől délre Madocsán építenek ki új védművet. A védekezésben résztvevő hivatásosok száma folyamatosan csökken, ma 5.025-en dolgoznak. Hangsúlyozta, hogy Paks védelme rendben van.

Ütemes apadásnak indult a Duna a folyó felső szakaszain, az árhullám Budapest alatt, Paks térségében tart – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Nagybajcsnál a tetőzés óta már két és fél métert apadt a Duna, ez pedig a folyó alsóbb szakaszain is érezhető. Győrnél – szombaton a vízügyi szakemberek meg tudták nyitni a Mosoni-Duna árvízkapuját, ami a győri tetőzéskor 130-140 centiméterrel mentesítette a várost. A Lajtán is folyamatos az apadás, az állami töltéseken helyenként megkezdődhetett az ideiglenes védművek bontása. A Duna Budapest alatti szakaszán az árhullám tetőzése elérte Paks térségét, Baján pedig hétfőn lehet számítani a tetőzésre, harmadfokú árvízvédelmi készültség mellett.

Az apadás ellenére még mindig komoly az árvízi helyzet az országban – hívta fel a figyelmet az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az M1-en. Siklós Gabriella közölte, hogy a Szigetközben megkezdődtek a bontási munkák, először azokat a homokzsákokat viszik el, amelyek egyáltalán nem érintkeztek vízzel.

A hatóságok fokozottan ellenőrzik az ivóvíz kutakat az árvíz által érintett térségekben, Dömösnél találtak eltérést, ott csak forralva iható a csapvíz – közölte a belügyminiszter-helyettes. Rétvári Bence az Operatív Törzs ülése után felhívta a figyelmet arra, hogy semmilyen járművel sem szabad felhajtani az átázott töltésekre, mert az veszélyeztetheti a védművet.

Illegális szemét mérgezi a Csepel-szigetet az árvíz idején – közölte a Demokratikus Koalíció elnöke. Gyurcsány Ferenc felidézte: a Csepel-sziget nyugati oldalán több telekre az elmúlt években illegálisan raktak le mintegy 1500 köbméternyi hulladékot. Emiatt Kocsis-Cake Olivio, a DK környezetvédelmi szakpolitikusa több beadványban fordult a hatóságokhoz. A DK azzal vádolja a fővárosi kormányhivatalt, hogy gondatlansága súlyos egészségügyi és környezetvédelmi kockázattal fenyegeti a Csepel-szigetet és az ott élőket.

Hírdetés

Magyarország számára is elérhető az uniós árvízi helyreállítási támogatás – értesült az ATV az Európai Bizottság Magyarországi képviseletétől. Korábban a szintén árvízkárosult Lengyelországban tett látogatását követően az Európai Bizottság elnöke támogatást ígért az érintett régióknak. Ursula von der Leyen szerint akár 10 milliárd eurót is képes folyósítani az Unió az Európai Unió Szolidaritási Alapból, hogy segítse a kelet-európai országokat az árvízi védekezésben és újjáépítésben. A politikus későbbi posztjában Lengyelországot, Csehországot, Szlovákiát, Ausztriát és Romániát nevesítette, ugyanakkor Magyarországról nem tett említést.

A jövő héten több vonalon is helyreállhat a közlekedés a fővárosban – közölte a Budapesti Közlekedési Központ. Hétfőtől újra megáll az M2-es metró a Batthyány téren. Várhatóan kedden a 19-es és a 41-es villamos újra a teljes vonalán jár majd. Várhatóan szerdától a H5-ös HÉV újra a Batthyány térig jár majd, ettől a naptól a Margit hídnál ideiglenesen lezárt kerékpárút is újra használható lesz.

Tartományi választások tartottak a kelet-németországi Brandenburgban. Több mint 2 millió választópolgár járulhatott az urnák elé. A közvélemény-kutatások alapján szoros verseny várható a kormányzó Német Szociáldemokrata Párt és a kereszténydemokratáktól jobbra álló Alternatíva Németországnak párt között.

Oroszország nem vesz részt az Ukrajna által tervezett második békekonferencián sem – jelentette be a moszkvai külügyi szóvivő. Marija Zaharova indoklása szerint továbbra is az a cél, hogy az országok többségének támogatásával ultimátumot adjanak Oroszországnak a kapitulációról. A szóvivő ugyanakkor hangsúlyozta: a valóban komoly javaslatokról kész vitázni a moszkvai kabinet.

Rakétazáport zúdított Észak-Izraelre éjszaka a Hezbollah. 4 hullámban több mint 100 rakétát lőttek ki Libanonból Izrael északi részére Haifáig. A rakéta-töredékek és a becsapódások károkat okoztak járművekben és épületekben, többen megsérültek. A polgári védelem hétfő estig tanítási szünetet rendelt el Haifától északra. A biztonsági helyzet miatt gyülekezési tilalom lépett életbe. Haifa önkormányzata törölt minden sport- és kulturális tevékenységet. Mindenkinek az óvóhelyek közelében kell tartózkodni.

Tűzszünetet sürgetett a libaboni-izraeli határon és Gázában az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. Josep Borrell kiemelte: az EU-t rendkívül aggasztja libanoni helyzet eszkalálódása a bejrúti támadásokat követően, valamint az Izrael és a Hezbollah közötti erőszak fokozódása.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »