Magyarország is gyárthat orosz koronavírus elleni oltást

Magyarország is gyárthat orosz koronavírus elleni oltást

Az elvi megállapodás megszületett, most a stratégiai együttműködés részleteit tisztázzák az orosz féllel.

Elvi megállapodás született arról, hogy az orosz fél technológiailag lehetővé teszi a Szputnyik V vagy a többi orosz oltóanyag gyártását, ha sikerül lezárni a stratégiai együttműködésről szóló tárgyalásokat, amelyek után a technológiai kérdések következnek 2 jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum alkalmából találkozott Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszterrel.

Elkezdődtek a tárgyalások a stratégiai együttműködésről is a magyar nemzeti oltóanyagközpont és az orosz vakcinagyártásért felelős Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) között. Ha ezeket sikerül lezárni, akkor a technológiai kérdések következnek.

„A lényeg az, hogy mind orosz, mind magyar oldalról nyitottság és készség van arra, hogy a várhatóan 2022 végén beinduló nemzeti oltóanyaggyárunk orosz licenc alapján is gyárthasson majd oltóanyagot” – mondta tárcavezető.

Hírdetés

Ez azért fontos, indokolt, mert a világon az oltóanyagok iránti kereslet az elkövetkezendő időszakban folyamatosan jelen lesz és valószínűleg növekedni fog, és

„az orosz oltóanyag a világ keleti részén kifejezetten népszerű, ezért rá növekvő kereslet várható, és ha Magyarország ebből profitálni tud, akkor ebbe az álláspontunk szerint érdemes belevágni”

– mondta a magyar miniszter.

A Facebookra feltöltött videójában Szijjártó Péter emlékeztetett: az orosz kormány döntése alapján június 10-étől ismét lehetséges a menetrend szerinti légi közlekedés a két ország között. Közölte: az első időszakban beruházási, gazdasági, üzleti vagy rokonlátogatási céllal lehet beutazni, de a reményeik szerint hamarosan az oltási igazolások kölcsönös elismeréséről is szó lehet – erről még folynak a tárgyalások.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »