Magyar gyerekek szeretetbölcsője

Magyar gyerekek szeretetbölcsője

Meghitt, csendes lelkigyakorlattal kezdődnek a napok a vágfarkasdi Életke Óvodában, amely a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programban épült fel. A református egyház által fenntartott óvodában már zajlik a beíratási program, a családok az „ovibakukucskálós” alkalmak által nyerhetnek bepillantást az intézmény mindennapjaiba. 

Kedves, szeretetteljes hangulat uralkodik a vágfarkasdi református templom árnyékában megbúvó Életke Óvodában. Az ovit övező szép kertben, a játszótéren vidáman futkosnak a gyerekek, a nevelési munka a Margaréta, a Liliom és a Levendula csoportban zajlik, teljes létszámmal, 55 gyerekkel. A nevelési év végén 18 apróság ballag majd el az iskolába. Az óvoda a 2021/2022-es tanévben nyitotta meg kapuját, ezzel egy időben a helyi önkormányzati magyar óvoda megszűnt. Az elmúlt időszakban bebizonyosodott, hogy az új helyet nagyon szeretik a gyerekek, az őket terelgető óvónők is alkalmazkodni tudtak a körülményekhez, nyugodtan, jó légkörben végezhetik munkájukat. 

Az Életke Óvoda a Vágfarkasdi Református Egyház fenntartása alá tartozik, de felekezetre való tekintet nélkül minden gyermeket vár. 

 – Az egyházi háttér azt a szeretetet akarja biztosítani az óvodában, amelyre minden gyermeknek szüksége van, és amelynek közvetítésében nincs különbség a felekezetek között. Az Életke elsősorban a magyar gyerekek bölcsője szeretne lenni – magyarázza Erdélyi Anita, a gyülekezet lelkésze. Míg beszélgetünk, mellettünk futkározik az Erdélyi család legkisebb lánya, Eszterke is, aki boldog mosollyal az arcán tudatja, ő nagyon szeret oviba járni, még a délutáni szundítással sincs gond. 

Hírdetés

Az Életke Óvodában már szépen, rutinosan zajlik az élet. A mindennapok oktatási-nevelési programjához a református egyház is hozzáteszi a magáét. A lelkésznő reggelente, egy rövid kis áhítat keretében foglalkozik a gyerekekkel. Mint mondja, ez az ő kis szeretetközösségük. Minden csoportban 15 percet beszélgetnek a Terelgető foglalkozáson. A gyerekek itt megtanulhatják az egymáshoz való viszonyulás alapszabályait, a félelmek, a jó és rossz dolgok feldolgozását, énekelnek, táncolnak, beszélhetnek a saját kis életük dolgairól, az őket foglalkoztató kérdésekről. Az óvodai foglalkozásokon a tudásuk, a mozgásuk fejlődik, a Terelgetőn pedig a kis lelkük – magyarázza Erdélyi Anita. 

A közelgő óvodai beíratásra is készülnek már. Az elmúlt hetekben hirdették meg az Ovibakukucskálós programot. Ezeken az alkalmakon meséket vetítenek, játékdélutánt tartanak, de szórakoztatta már a gyerekeket egy vérbeli bohóc is.

A délutánok célja, hogy a gyerekeiknek ezt az óvodát választó családok megismerkedjenek egymással, az épülettel, illetve az óvónőkkel. Fontos, hogy ne legyen idegen a közeg és a gyerekek kellemes élményeket szerezzenek. Az Életkében, ahol az élet csupa-csupa játék, május 11-én tartanak majd hivatalos beíratási napot, amikor Écsi Gyöngyi előadóművész érkezik a közösséghez.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/16. számában.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »