Magyar autópálya négyszeres áron: megkezdődhet a Strabagban a vizsgálat

Magyar autópálya négyszeres áron: megkezdődhet a Strabagban a vizsgálat

Ahogy arról szerdán beszámoltunk, egészen a Strabag bécsi központjáig ment Schwarcz-Kiefer Patrik, hogy kiderüljön, miért építenek hazánkban négyszer annyiért autópályát, mint Horvátországban. A Jobbik Baranya megyei önkormányzati képviselője mindeddig konkrétan arra várt választ, hogy

a horvát-magyar határnál épülő M6-os autópálya miért kerül kilométerenként 4,4 milliárd forintba nálunk, ha hasonló földrajzi viszonyok mellett a horvátoknál ugyanez a cég már 1,1 milliárdért el tudja végezni a kivitelezést.

Magyarországon nem kapott érdemi választ az érintett társaságoktól, ezért látta szükségesnek magasabb szinten menedzselni ezt az ügyet.

Most pedig Schwarcz-Kiefer Patrik az Alfahírnek arról számolt be, hogy viszonylag hamar, már másnap reagált a ügyben a Strabag európai anyavállalatának kommunikációért felelős vezetője. 

Eddigi információi alapján a baranyai képviselő úgy véli, hogy már megkezdték a kivizsgálást a cégen belül, mivel elkérték tőle a magyar szereplőkkel folytatott levelezését, amelyek eredménytelennek bizonyultak. Emiatt fordult hozzájuk, hogy kiderítsék, mi nem lehetett jó a hazai cégek kommunikációjában, így az osztrák vezetés kérésének eleget téve ezt a magyar nyelvű levélfolyamot át is adta számukra. 

Első körben tehát a magyarországi transzparencia hiányát igyekeznek tisztázni.

Hírdetés

Eredendően több kérdésem is lett volna az építkezés kapcsán: úgy, mint merre mennek a tehergépjárművek, és több, az ott élők életét befolyásoló tényezőkkel kapcsolatban

– elevenítette fel Schwarcz-Kiefer Patrik, hozzáfűzve, hogy 

válaszlevelemben jeleztem nekik, hogy most már igazából csak egy kérdésre várom a választ: hogyan lehet szakmailag megindokolni ezt az óriási árkülönbséget?

– nyomatékosította, viszont ő maga sem számít gyors eredményre a vizsgálat kapcsán.

A jobbikos politikus szerint úgy tűnik, hogy valamilyen szinten az osztrák Strabag hajlandó partnerként eljárni, ezért ha belátható időn belül megfelelő indoklással tudnak választ adni erre a hatalmas árkülönbségre, azt el tudja fogadni. Ha azonban nem tudnak megnyugtató válasszal szolgálni, akkor a továbbiakban az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) és az Európai Ügyészséghez fordul.

Leszögezte, hogy bár Magyarország nem csatlakozott az Európai Ügyészséghez, de mivel Ausztria tagja a független uniós szervezetnek, valamint a Strabag fővállalkozóként jelen van a szóban forgó beruházásban, ezért az Európai Ügyészségnek lehetősége lesz nyomozást folytatnia az ügyben.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »