Macron: Le Pen hatalomra kerülhet a következő választáson

A francia centristák valószínűleg veszíteni fognak a jobboldali politikusokkal, nevezetesen Marine Le Pennel szemben a 2027-es elnökválasztáson, ha nem foglalkoznak a jelenlegi “kihívásokkal” – figyelmeztetett Emmanuel Macron elnök írja az oroszhírek.hu. A Le Parisien című napilapnak adott, vasárnap megjelent interjúban Macron azt mondta, hogy Le Pen lesz az országban zajló zavargások legnagyobb politikai nyertese. „Marine Le Pen akkor fog hatalomra kerülni, ha képtelenek leszünk válaszolni az ország kihívásaira, és ha bevezetjük a hazugság vagy a valóság tagadásának szokását” – figyelmeztetett az elnök. Tekintettel arra, hogy Le Pen és a hozzá hasonlók fő eszköze a “populizmus” – folytatta -, lehetetlen, hogy a centristák versenyre keljenek a jobboldaliakkal az ígérgetés terén. Ehelyett valódi tettekkel kellene visszahódítaniuk a választókat – javasolta az elnök. Nevezetesen, a hivatalban lévő hatóságoknak valahogyan egyszerre kellene sikereket elérni az “újraiparosításban”, valamint az “ökológiában” és a “közszolgáltatásainkért folytatott állítólagos harcban” – javasolta Macron.

Macron kiállt a rendkívül megosztó nyugdíjreformja mellett is, megismételve álláspontját, miszerint az egyetlen igazi hiba ezzel kapcsolatban az volt, hogy nem reklámozta eléggé a népszerűtlen lépést a nyilvánosságnak. „Talán az volt a hiba, hogy nem voltam eléggé jelen ahhoz, hogy tartalmat adjak a reformnak és magam vigyem végig” – mondta Macron. A nyugdíjreform, amelynek része volt a francia nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre emelése, tömeges tiltakozásokat és polgári zavargásokat váltott ki, amelyek országszerte folytatódnak. Macron döntése, hogy a rendkívül népszerűtlen reformot teljes törvényhozási eljárás nélkül hajtotta végre, tovább fokozta a feszültségeket. Le Pen, aki háromszor is sikertelenül indult az elnökválasztáson, legutóbbi két próbálkozását Macronnal szemben elvesztette, azzal vádolta Macront, hogy “teljes szakadást” idézett elő a francia közvélemény és az elnökség között.

Hírdetés

A BFM TV-nek szombaton nyilatkozva azt mondta, hogy a hivatalban lévő elnök “teljesen elbunkeresedett” a reformjával. „Nem tudja többé elhagyni az elysée-t [elnöki palota] anélkül, hogy ne váltaná ki a nép haragját, amelyre nem hajlandó hallgatni, és amelynek akaratát nem hajlandó tiszteletben tartani” – mondta, hozzátéve, hogy macron volt az, aki „a rendetlenség, a káosz eredete”, amely a nemzetet elborítja. Több közelmúltbeli közvélemény-kutatás szerint Le Pen a folyamatos zavargások nyomán már megelőzte Macront a népszerűségben. Egy április elején a BFM TV számára az Elabe csoport által készített felmérés például azt mutatta, hogy Le Pen 55 százalékot, Macron pedig 45 százalékot kapna, ha akkoriban egymás ellen indulnának egy második fordulóban. A tavalyi választáson Macron kényelmes, mintegy 17 százalékos előnnyel győzte le Le Pent.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »