Ma végső búcsút vesznek a néhai uralkodótól

Ma végső búcsút vesznek a néhai uralkodótól

Végső búcsút vesznek hétfőn II. Erzsébet királynőtől. Az egész napos szertartássorozaton több száz magas rangú hazai és külföldi meghívott lesz jelen, köztük állam- és kormányfők, valamint az európai monarchiák uralkodói.

 A néhai brit uralkodót hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, szeptember 8-án érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján.  A királynő koporsóját szerdán ravatalozták fel a londoni parlament legősibb épületében, az 1097-ben emelt Westminster Hallban. A ravatal brit idő szerint hétfő reggel fél hétig – közép-európai idő szerint fél nyolcig – látogatható, de a brit hatóságok már hétfőre virradó éjjel lezárták a ravatalozóhelyiséghez vezető sort az újonnan érkezők előtt.

Hírdetés

 A lezárás bejelentésének pillanatában nyolckilométeres volt a sor, és az utolsóként érkezőknek a sorban állás kezdetétől számítva hét órát kellett várniuk arra, hogy a ravatalozóhelyiségbe érjenek.  A koporsót hétfő délelőtt átviszik a Westminster Hall közvetlen közelében emelkedő Westminster-apátságba, az angol-brit monarchia ősi londoni koronázótemplomába, ahol búcsúszertartással adóznak a néhai uralkodó emlékének. A ceremónia brit idő szerint délelőtt tizenegy órakor kezdődik kétezer meghívott vendég jelenlétében. A nagyjából egyórás búcsúszertartás után II. Erzsébet királynő koporsóját lassú díszmenetben a Hyde Park délkeleti sarkában emelkedő Wellington-emlékműhöz viszik.

 A menet hozzávetőleg egy óra alatt ér ide, és innen gépjármű viszi a koporsót a királyi család legnagyobb rezidenciájára, a London központjától körülbelül 25 kilométerre nyugatra fekvő Windsorba. A konvoj lakott területeken halad majd át, az autópályákat elkerülve, hogy a kijelölt út mentén a lakosság fel tudjon sorakozni.

A néhai uralkodó koporsóját a végső búcsúszertartás végén, hétfő este a csaknem ezeréves windsori kastély VI. György királyról – a királynő 1952-ben elhunyt édesapjáról – elnevezett emlékkápolnájának kriptájában helyezik el, II. Erzsébet néhai férje, Fülöp edinburghi herceg koporsójával együtt.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »