Ma van kék hétfő, azaz az év legrosszabb napja. A pszichológus szerint így tehetjük jobbá!

Ma van kék hétfő, azaz az év legrosszabb napja. A pszichológus szerint így tehetjük jobbá!

Kék hétfő 2022-ben január 17-re esett, a számítások szerint pedig ez az év legdepressziósabb napja. A pszichológus elárulta, hogyan küzdjük le sikeresen ezt a még szomorkásabb hétfőt!

A kék hétfőhőz fűződő elmélet Cliff Arnall, Cardiff-i Egyetem oktatójának nevéhez kötődik, aki 2005-ben egy képlettel vezette le ennek a napnak a rossz hangulatát. Kiszámította, hogy január harmadik hétfője az év legnehezebben viselhető napja.

Az elmélet szerint a rossz lelkállapot okai: elmúlt az ünnepi hangulat, a decemberi költekezés miatt pénzügyi gondjaink ilyenkor csúcsosodnak, az időjárás hideg és szürke és valószínűleg legtöbbünknél alábbhagyott az újévi fogadalom, így csalódottak, motiválatlanok vagyunk.

Hírdetés

Mindezek az összetevők tudat alatt hatással lehetnek ránk, és különböző negatív érzéseket vagy akár depressziót is okozhatnak. „A motiváció csökkenhet és a megjelenhet a depresszió, amivel minden negyedik ember küzd. Legyen szó bűntudatról, kisebbrendűségi érzésről, alvászavarról, súlyváltozásról, a szokásos tevékenységek élvezetének elvesztéséről, a jövő iránti érdeklődés elvesztéséről vagy a többi embertől való elszakadás érzéséről. A gondolkodásunk, a koncentrációnk vagy a döntéshozatal is nehézségekbe ütközhet”- mondta Peter Strcula, a Krause Mental Care Group pszichológusa.

A szakértő szerint így küzdhetjük le ezt a különösen rossz hétfőt! Válaszok a galériában!

(br, pluska)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »