Ma ünnepeljük a lányokat, hölgyeket, édesanyákat, nagymamákat

Ma ünnepeljük a lányokat, hölgyeket, édesanyákat, nagymamákat

Március 8-án mmár hagyományosan a nőket köszöntjük. A kezdeményezés 1957-ből származik, amikor a nők kiálltak saját jogaikért. Ezen a napon megközelítőleg 4 0000 női alkalmazott  állt sarkára a textil-és konfekcióiparban. Céljuk a béregyenlőség, a rossz munkakörülmények enyhítése és a munkaidő csökkentésének elérése volt.

Később, Clara Zetkin, német szocialista politikus és nőjogi harcos kezdeményezésére 1910-Ben kihirdették a nemzetközi nőnapot.

Magyarországon 1910-ben ünnepelték először, míg Csehszlovákiában 1921-től tartják.

A hagyományoknak megfelelően politikusok, szervezetek, polgármesterek, képviselők és a munkáltatók is felköszöntik a nőket.

Bacsó László, Nyárasd község polgármesterének kezdeményezésére a felvidéki polgármesterek körében is egyre népszerűbb a felköszöntés. A felvidéki települések között ma elsőként Nyárasd közég közösségi oldalán jelent meg az ezzel kapcsolatos tartalom. Az önkormányzatok többsége amellett, hogy személyesen is felköszöntötte a hölgyeket, nem feledkezett meg a polgárokról sem.

Hírdetés

Emellett megfigyelhető, hogy a férfiak is gyakran köszöntik fel a nőket a Facebookon.

A Körkép.sk csapata is nagyon boldog nőnapot kíván minden lány, hölgy, asszony olvasójának. Kívánunk boldog, egészségben gazdag mindennapokat. 

Laky Erzsébet

Történelmi áttekintés forrása: jelesnapok.oszk.hu/Wikipédia


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »