Lomtalanítás: tisztázta a BKM, mit lehet és mit nem

Lomtalanítás: tisztázta a BKM, mit lehet és mit nem

Megkezdődött a budapesti lomtalanítási program, a napokban Csepelen, majd az V., az I. és a XVI. kerületekben lehet kitenni a már nem használt háztartási hulladékokat. A lakosok jelentős része ugyanakkor továbbra sincs tisztában azzal, hogy pontosan mi helyezhető ki és mi nem. Többi között erről is beszélt a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. PR-szakreferense az InfoRádiónak.

A 2023. évi budapesti lakossági lomtalanítási program február 13-án a XXI. kerületben vette kezdetét, ahol az utolsó kikészítési nap február 23-án lesz. Ezt követően a V., az I. és a XVI. kerület kerül majd sorra – ismertette a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. PR-szakreferense.

Horváth László kiemelte, törvényi előírás szerint a lomtalanítás a háztartásokban keletkező, a rendszeresített hulladékgyűjtő tartályokba el nem helyeztethető, úgynevezett nagy darabos hulladékok elszállítására szolgál, ennek ellenére a lakosság sajnos sok olyan dolgot is kitesz, ami nem odavaló. A mennyiségek évről évre változnak, a társaság az elmúlt évben 31 688 tonna lomot szállított el, emellett pedig 2213 tonna lomot is átvett a hulladékudvaraiban – ismertette a BKM munkatársa.

A PR-szakreferens a társaság két, úgynevezett Szemléletformáló és Újrahasználati Központjára is felhívta a figyelmet, ahol olyan lomok leadására van lehetőség – némi tárolási díj ellenében –, ami esetleg mások számára még használati értékkel bírhatnak.

Amennyiben lomtalanítás során válnánk meg valamitől, fontos, hogy csak az arra kijelölt napon tegyük ki, este 6 óra után, hiszen ebben az esetben a közterületre kihelyezett lomok csak néhány óráig fogják zavarni a közlekedőket – mondta Horváth László.

Hírdetés

Kiemelte: a lakossági lomtalanítás a nagydarabos hulladék begyűjtéséről szól, nem a naponta keletkező kommunális, illetve szelektív szemét (üveg, papír, műanyag, fém) elszállításáról.

Az építési és bontási törmelékek, síküvegek kiegyezése is tilos.

A társaság kéri, hogy a zöldhulladékot és textilt is mellőzze a lakosság. De ne tegyenek ki se elektromos, se elektronikai, illetve veszélyes hulladékot – hangsúlyozta Horváth László.

Magyarán, amit ki lehet tenni, az a bútor, matrac, szőnyeg, bőrönd, nagyobb sportszer és használati tárgyak, lásd például gyermekfürdető.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »