Lezuhant az izraeli légierő egyik helikoptere – két katonatiszt életét vesztette

Lezuhant az izraeli légierő egyik helikoptere – két katonatiszt életét vesztette

A tegnap késő este lezuhant az izraeli légierő egyik Denevér típusú helikoptere, amely a rámát dávidi helikoptertérről szállt föl gyakorló repülésre, de visszatérés közben a haifai partoknál nagy erővel becsapódott. A mentőalakulatok közepes természetű sérülésekkel, élve megtalálták a lezuhant helikopter századosát, a további keresés során pedig holtan találták a gép alezredesét és őrnagyát – írja a Jedi’ot Áháronot.

Haifa város tengerpartján tegnap későn este lezuhant, és a földbecsapódott az izraeli légierő egyik Denevér (’Átáléf – עטלף) típusú harci helikoptere. A Bát Gálim nevű haifai városnegyed partszakaszán végbement katasztrófa után a mentőalakulatok a legénység egyik tagját közepes természetű sérülésekkel húzták ki a vízből, s a mentők a haifai Rámbám katonai kórházba szállították. Jó egy órával a lezuhanás után kimentették a helikopter legénységének további két tagját is, ám a katonai cenzúra a kilétükről és az állapotukról szóló közleményt egészen ma reggelig nem engedélyezte kiadni.

Hírdetés

A Denevér, francia gyártású harci helikopter igen megbízható, s több mint 25 éve áll az izraeli légierő 193-as repülőegységének szolgálatában. A légierő Denevérjeit leváltó modernebb helikoptereket csak két év múlva kapja meg a hadsereg. Egyébként a maximum 288 kilométeres óránkénti sebességre képes Denevéreket az izraeli haditengerészet Szá’ár 5 típusú hadihajóinak fedélzetéről indítják bevetésre meghatározott célpontok felderítésére és mentési feladatok elvégzésére.

Ma reggelre kiderült, hogy a helikopter becsapódásakor életét vesztette Erez Száhjáni (38) alezredes, a légierő rámát dávidi bázisának helyettes parancsnoka és Hén Vogel (27) őrnagy, helikopterpilóta. Amint fentebb írtuk, a helikopter fedélzetén még egy katona, a légierő századosa tartózkodott, de őt néhány perccel a becsapódás után a mentőalakulatok élve megtalálták, és kórházba szállították.

A légierő szóvivőjének közlése szerint a helikopter fedélzetén tartózkodó három tiszt a repülés terén gyakorlottnak, a Denevér helikopter pedig megbízható légi járműnek számított, a becsapódás előtt nem adott le vészjeleket, ezért vizsgálat indult a baleset lehetséges okainak földerítésére.

H. J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »