Orosz-ukrán háború: Pattanásig feszült a helyzet a fronton és a diplomáciában is

Orosz-ukrán háború: Pattanásig feszült a helyzet a fronton és a diplomáciában is

Ukrajna helyzete rendkívül rossza fordult a fronton és a nemzetközi diplomáciában. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök amerikai útja nem volt sikeres, nem tudta elérni, hogy a „győzelmi tervének” nevezett célokkal belerántsa a Nyugatot a háborúba (egyelőre). Ennek ellenére vannak olyan szövetségesei, akik Zelenszkij terveihez bőszen asszisztálnának. Nézzük pár fontos részletet az orosz-ukrán háború tágabb mozaikjából.

A Bloomberg pénteken azt írta, hogy veszélybe kerültek az Ukrajnának szánt támogatások, mert egyre több Európai ország küzd finanszírozási nehézségekkel – mondjuk ki: egyre kevesebben akarják finanszírozni a háborút úgy, hogy valószínűleg az USA csökkenteni fogja támogatását Kijev felé.

Az amerikai hírügynökség leszögezi, hogy míg Oroszország gazdasága már átállt a hadigazdaságra, addig Ukrajna katonai képessége olyan országoktól függ, amelyek ezt nem tették meg. Kulcsfontosságú mozzanat lehet a G7-es csoport országainak azon döntése, hogy adnak-e Ukrajnának újabb 50 milliárd dolláros kölcsönt, vagy sem. Más szavakkal: ez a döntés lesz a lakmuszpapírja a nyugati finanszírozási hajlandóságnak. Komoly gondot jelent azonban, hogy még ha meg is szavazzák az összeget, 50 milliárd dollár nem fog segíteni Ukrajna anyagi gondjain.

Medvedev megint elszabadult

Az orosz háborús kommunikációban „rossz zsarut” játszó Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök atomháborúval fenyegette meg az európai országokat.

Medvegyev a TASS hírügynökség jelentése szerint azt mondta, hogy azok a NATO-országok, amelyek megelőző csapást fontolgatnak Oroszország ellen, legyenek óvatosak, mert „csak egy folt marad utánuk” – ezzel az atomfegyverek bevetésére utalt. 

Azt is kijelentette, hogy ugyan a NATO-országokat védi a szövetség kölcsönös segítségnyújtásáról szóló 5. cikkelye, de mire ezt aktiválnák, az illető ország „már nem fog létezni”.

Kapcsolódó hír, hogy Oroszország nemrég kibővítette nukleáris doktrínáját, és most már akkor is atomfegyvert vethet be, ha egy atomfegyverrel nem rendelkező ország egy atomfegyverrel rendelkező ország segítségével intéz támadást Oroszország ellen (támadás alatt nem feltétlenül kell nukleáris csapást érteni). Értsd: Oroszország atomfegyvert vethet be, ha az ukránok amerikai nagy hatótávolságú rakétákkal amerikai műholdas hírszerzési adatok alapján támadják meg Oroszország területét.

A britek azt hiszik, halhatatlanok

Dmitrij Medvegyev kiszólása az orosz retorika egyik szélsősége, és (egyelőre) nem is kell nagyon komolyan venni szavait. Nyugaton azonban a brit kormány vezető politikai ragadtatják magukat világháborús kiszólásokra.

Hírdetés

David Lammy brit külügyminiszter szerint Joe Biden amerikai elnök még a tél kezdetén „engedélyezni” fogja Ukrajna számára, hogy nyugati nagy hatótávolságú fegyvereket vessen be Oroszország mélységi területei ellen. Ahogy fentebb írtuk, ez azt jelentené, hogy amerikai fegyvereket, amerikai katonai segítséggel, amerikai műholdas hírszerzési adatok alapján vetnének be Oroszország ellen.

A britek egyébként a legmagasabb szinten (Lammy mellett Keir Starmer miniszterelnök is) győzködték Bident arról, hogy húzza meg a képzeletbeli ravaszt.

Lammy mostani nyilatkozata azért nem túl bölcs politikai lépés volt. Ha igaz, amit a brit külügyér mond, az azt jelenti, hogy a leköszönő és teljesen szenilis regnáló amerikai elnök megvárja, míg véget ér az elnökválasztás Amerikában, majd az interregnum időszakában (megválasztott elnök van, de januárig még nem lép hivatalba) hoz egy olyan döntést, amivel a katasztrófa szélére sodorhatja a világot.

Megjegyezzük, a döntést eddig Biden azért nem hozta meg, mert egyértelműen Kamala Harris szélsőségesen progresszív demokrata elnökjelölt esélyeit csökkentené vele. Így amit Lammy mond, az lényegében az amerikai választópolgárok átverése.

Román vadászgépek avatkoztak be a háborúba? 

A britek mindenesetre visszafoghatnánk magukat, mert nélkülük is eléggé rezeg léc a szomszédban. Szintén pénteki hír, hogy az oroszok állítása szerint romániai F-16-osok segítettek az ukránoknak megsemmisíteni több orosz rakétát, méghozzá Ukrajna légterében.

Amit tudni kell a helyzetről: Oroszország rendszeresen támadja rakétákkal Izmail kikötővárost, ami a Duna-delta partján helyezkedik el. A Duna túloldalán már román föld van, ahova sajnos rendszeresen csapódnak orosz rakéták, vagy kilőtt rakéták darabjai. Romániában legutóbb egy ilyen rakéta becsapódása komoly belpolitikai vihart kavart.

Az oroszok most egy Ukrajnában ténykedő csoportjukra (Nyikolajivi Csoport) hivatkozva azt állítják, hogy két román F-16-os berepül Ukrajna légterébe és segítettek kilőni az orosz rakétákat és drónokat, majd távoztak Románia felé.

Ha ez igaz, a román lépés nem veszélytelen. A háborúpárti amerikai és brit erőközpontok komoly energiát fektetnek arra, hogy rákényszerítsék Ukrajna nyugati szomszédait, hogy saját területükről védjék meg Ukrajna légterét – ami egyet jelentenek Lengyelország, Szlovákia, Magyarország és Románia direkt bevonódásával a háborúba (mondjon bárki bármit, hogy mi számít háborús részvételnek, azt nem Stoltenberg vagy Biden mondja meg, hanem Moszkva, mert ő határozza meg, hogy mire mit akar reagálni – a szerk.).

Brutális tél elé néz Ukrajna

Ukrajna mindhárom megmaradt hőerőműve használhatatlanná vált az orosz rakétatámadások következtében. Az Ukrajinszka Pravda cikke szerint Ukrajna energiatermelő kapacitásának 80 százaléka odalett az orosz bombázásokban. Áram nélkül fűtés, villany és a lakótelepeken víz sem lesz.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »