Lézerrel a varjak ellen (Kézdivásárhely)

Lézerrel a varjak ellen (Kézdivásárhely)

A vetési varjak száma Kézdivásárhelyen évről évre emelkedik, és a városvezetés szinte tehetetlen a varjúpopuláció növekedésével szemben. Újabban lézert vetettek be a madarak elriasztására.

A legtöbb vetési varjú a Molnár Józsiás parkban található, ahol fülsiketítő károgás teszi pokollá a környéken lakók életét. Ürülékükkel tele vannak a padok, és a kerékpárosok sincsenek biztonságban. A városvezetés eddig több módszerrel is próbálkozott, hogy megszabaduljanak a fekete madaraktól, többek között a sas hangját és fegyverropogást utánzó hangszóróval, sörétes puskával is megpróbálták elzavarni a varjakat, de jobbára eredménytelenül. Eddig a legjobban bevált, leghatékonyabb módszer a fák visszanyesése, illetve a költési időszak előtt a fészkek eltávolítása volt, de az okos madarak átköltöztek a legmagasabb fákra, ahol már nem lehetett elérni a fészkeket.

Hírdetés

A varjúinvázió nem kézdivásárhelyi jelenség, több székelyföldi és erdélyi város hasonló gonddal küzd, de egyelőre nem találtak hatékony megoldást az egyre nagyobb probléma orvoslására. A polgármesteri hivatal a közelmúltban két nagy teljesítményű lézert rendelt meg Hollandiából, amelyekkel a helyi rendőrök a délutáni és esti órában igyekeznek elriasztani a madarakat. Szilveszter Szabolcs alpolgármester több alkalommal is jelen volt a lézeres ak­ción, ami véleménye szerint eredményesnek bizonyul, a varjak elmenekülnek a zöld lézerfénytől. A lézerek hatótávolsága több száz méter, így a magasabb fákat is meg tudják velük világítani.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »