Lezárult a Kárpátaljai Nyári Kölcsey Pedagógusakadémia

Lezárult a Kárpátaljai Nyári Kölcsey Pedagógusakadémia

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség Kárpátaljai Nyári Kölcsey Pedagógusakadémiája 2021. augusztus 9-13. között került megrendezésre. Az akadémiának hagyományosan a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola adott otthont.

Az ünnepélyes záróestre augusztus 12-én 17:00 órai kezdettel került sor a főiskola átriumában. Nyitásként Schreiner Sándor klarinét- és tárogatóművész, a Kárpátaljai Akadémikus Állami Népi Együttes előadója és a Kárpátaljai Nyári Kölcsey Pedagógusakadémia Régi zene és hangszerek szakcsoport képviselőinek bemutatóját hallgathatták meg a résztvevők.

Ezt követően Dr. Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke tartotta meg záróbeszédét. Elmondta, fontos feladatunk kultúránk, saját értékeink megőrzése, hiszen azt kell előtérbe helyeznünk és megtartanunk, ami elődeink és az itt élők sajátja. Reményét fejezte azzal kapcsolatban, hogy idővel egyre több hasonló előadást hallhatunk, s hogy a hagyományok megtartása és megélése mindannyiunk életének szerves részévé válik.

Hírdetés

A záróbeszéd után a Kokas Banda szórakoztatta a hallgatóságot. Előadásukban viski, nagydobronyi és nagypaládi népdal- és néptáncörökség elevenedett meg. Ennek részeként az óvodapedagógiai szekció (Népi játékok oktatása az óvodában c. továbbképzés) képviselői mutatták be a hét folyamán tanult népdalokat.

Végezetül Szilágyi Lajos, Gabóda Éva és Kepics Andzselika mondott köszönetet az anyaországból érkezett előadóknak. Kindrusz Pál (Debreceni Egyetem, Pázmány Péter Katolikus Egyetem), Németh Nóra (Hagyományok Háza), Babinecz Sándor (Hagyományok Háza) és Ács Bálint Dániel (Eötvös Loránd Tudományegyetem) előadásaikkal és gyakorlati foglalkozásaikkal nagyban emelték az akadémia színvonalát.

Az est ünnepélyes állófogadással zárult, amit a Kiscsikó étterem biztosított.

KMPSZ


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »