Lezajlott a Veszprémi Főegyházmegye Szent István király énekversenye Ajkán

Lezajlott a Veszprémi Főegyházmegye Szent István király énekversenye Ajkán

Idén második alkalommal rendezték meg Ajkán, a Szent István Király Katolikus Általános Iskolában (SZIK) az intézmény névadójáról elnevezett, a Veszprémi Főegyházmegye katolikus iskolái számára meghirdetett énekversenyt április 29-én.

Az első versenyt a pandémia miatt online rendezték meg, most azonban már személyesen tudtak részt venni a megmérettetésen a szereplők. A főegyházmegye által fenntartott intézmények közül hat iskolából húsz diák indult a versenyen.

Rieder András, az iskola igazgatója örömének adott hangot, hogy az énekverseny igazi ünnep volt mindenki számára, aki részt vett az eseményen. Kiemelte: csodálatos, lelket melengető énekek hangzottak el, amelyekhez szívből gratulált és további sok sikert kívánt a résztvevő diákoknak.

Németh Noémi, az énekverseny kitalálója és főszervezője elmondta: az idei versenyre egy kötelező énekkel és egy szabadon választott dallal lehetett nevezni. A verseny célja az, hogy bárki megmutathassa a tehetségét, de az is nagyon fontos, hogy mit és miről énekelnek a gyermekek. Az iskolákban a vallásos nevelés, a hit gyakorlása a mindennapokban rendkívül fontos; az egyház énekei ezt kiegészítik, hozzátesznek gyermekeink tudásához, fejlődéséhez, és az, hogy ismerik ezeket az énekeket, és énekelni tudják, életük bármely szakaszában segítség, támasz lehet a számukra.

Dékány Árpád Sixstus OCist emeritus apát az egyházmegyei katolikus iskolák főhatóságának vezetője, a zsűri elnöke úgy fogalmazott, hogy ez a verseny nagyon hasznos, hiszen találkozási pont lehet a gyermekek és a nevelők számára egyaránt. Az egymás előtti éneklés tanúságtételnek is mondható, hiszen mindenki kicsit másképp adja elő szíve mélyéből az énekeket. Nagyon fontos, hogy résztvevők feladatot és felelősséget vállalnak azzal, hogy kiállnak egymás elé, és megmutatják Istentől kapott adottságukat, amelyet később akár az egyházmegye szolgálatába is állíthatnak majd.

A zsűri tagjai voltak még Szincsák-Lukáts Fruzsina, a SZIK Ajka ének–angol szakos pedagógusa, az ajkai Forrás nőikar karnagya, valamint C. Tóth Zoltán, a keszthelyi Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplom karnagy-orgonistája, a keszthelyi Salve Regina kórus Kóta-díjas karnagya és a Keszthelyi Dalünnep kórusfesztivál alapítója.

Hírdetés

Az eseményen készült fényképek és a díjazottak névsora ITT található. 

Az egyházmegye összefoglalója a videóra kattintva tekinthető meg:

 

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »