Lettország két hétig nem szívesen fogad látogatókat

A lett kormány pénteki rendkívüli ülésén úgy döntött, hogy február 10-től két hétre megtiltja a nem feltétlenül szükséges beutazásokat a balti országba az Európai Unióból, az Európai Gazdasági Térségből, Svájcból és Nagy-Britanniából.

A LETA helyi hírügynökség jelentése szerint a rendelkezéssel összefüggő változtatásokat már kidolgozta a rigai külügyminisztérium. Eszerint csak halaszthatatlan és fontos okok miatt lehet az országba beutazni. Ilyennek tekintik a munkavégzést, a tanulmányok folytatását, a családegyesítést, az orvosi kezelést, az országon való áthaladást, a fiatalkorúak kíséretét, a visszatérést az állandó lakhelyre és a temetésen való részvételt.

A korábban bevezetett járványügyi rendelkezések hatályban maradnak, nem változnak. Minden beutazó köteles lesz negatív koronavírustesztet felmutatni, valamint önkéntes karanténba vonulni.

Hírdetés

A kormány által jóváhagyott változtatások közé tartozik, hogy ideiglenesen leállítják a nemzetközi utasforgalmat a repülőtereken, kikötőkön keresztül, továbbá a buszforgalmat Nagy-Britanniából, Írországból és Portugáliából mindkét irányban. A lépések a koronavírus ott megjelent variánsaival vannak összefüggésben.

Lettországban az első koronavírusos esetet tavaly március 2-án regisztrálták. Az országban eddig 69 400 esetet vettek nyilvántartásba, 1281 beteg meghalt. Kórházban 995 embert kezelnek.

A balti államban tavaly december 28-án kezdődött a védőoltások beadása, azóta 17 486 lakos kapta meg a vakcina első adagját, 10 827-en a másodikat is. Az országban tavaly március 13-tól június 9-ig egészségügyi szükséghelyzet volt érvényben. A kormány november 9-én rendelt el újabb szükséghelyzetet december 6-i hatállyal. Utóbbi hatályát január 11-ig, majd február 7-ig meghosszabbította. A kormány a héten közölte, azt tervezi, hogy a rendelkezés érvényét április hatodikáig újból meghosszabbítja.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »