Lengyelország ideiglenesen befogad ötszáz afgánt

Lengyelország ideiglenesen befogad ötszáz afgánt

Lengyelország menedéket nyújt ötszáz kimenekített afgán állampolgárnak, akik korábban a NATO-erőkkel együttműködtek, közülük ötvenen Lengyelországban maradnak, a többiek három hónapon belül más célországokba utaznak ki – jelentette be pénteken Michal Dworczyk, a miniszterelnöki hivatal vezetője.

A döntést „a szövetségesekkel vállalt szolidaritás jegyében”, korábbi megállapodások értelmében hozták meg – mondta el Dworczyk a PAP hírügynökségnek – írja az MTI.

Lengyelország az augusztus végén befejeződött evakuáció során mintegy ezer afgánt, továbbá a nyugati szövetségesek állampolgárait és a nemzetközi intézmények munkatársait menekítette ki.

Elhagyta az országot hat lengyel állampolgár is, közülük ketten Prágán keresztül, a cseh biztonsági erők segítségével.

Hírdetés

A lengyelek az evakuációt három katonai repülőgéppel végezték, melyek a kabuli repülőtérről Üzbegisztánba szállították az utasokat, ahonnan a LOT lengyel légitársaság polgári járatai vitték tovább őket.

Lengyelországban a kimenekített afgánokat karanténban helyezték el a koronavírus-járvánnyal összefüggő óvintézkedések keretében. Teljes ellátásban részesülnek, megkezdődtek a menedékjogi eljárások, az idegenrendészeti hivatal múlt heti közleménye szerint az integrációt elősegítő programok is tervben vannak.

A lengyel közvéleményt az utóbbi napokban egy Varsó melletti központban elszállásolt, felnőttekből és gyermekekből álló csoport sorsa foglalkoztatta.

Az afgánok a központ területén mérgező gombát szedtek, melynek elfogyasztása egy öt- és egy hatéves fiú esetében halált okozott. Az ügyben hatósági vizsgálat indult.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »