Lázongás az ĽSNS-ben – Kotleba hatalma bebetonozásával készül a börtönre

Lázongás az ĽSNS-ben – Kotleba hatalma bebetonozásával készül a börtönre

Aligha túlzás, amikor Milan Uhrík és Milan Mazurek azt állítja, hogy Kotleba “totalitárius praktikái” miatt döntöttek a távozás mellett. A párt közgyűlése január elején ült össze, hogy megváltoztassák a párt alapszabályát. Az eredménye önmagáért beszél. Az új szabályok olyan elképesztő hatásköröket adnak Marián Kotleba pártelnök kezébe, hogy gyakorlatilag kirobbanthatatlan a párt éléről.

Az időzítés nem véletlen. Kotlebát nem jogerősen tavaly októberben 4 év 4 hónapra ítélték neonáci ideológia terjesztése miatt. Az ítélet nem jogerős, de a szélsőjobboldali politikusnak semmi oka nincs azt feltételezni, hogy a Legfelsőbb Bíróság majd a javára ítél. Épp ellenkezőleg. ű

A totalitárius ideológiákkal egyébként rokonszenvező ĽSNS-ben most épp az ilyen praktikák miatt tört ki lázongás. Az új alapszabálymódosításokkal Kotleba megőrizheti hatalmát, és még a börtönből is képes lesz teljes hatalmat gyakorolni pártja felett.

Kikerült az alapszabályból, hogy a pártelnöknek egy évben legalább egyszer össze kell hívnia a közgyűlést. Márpedig pártelnököt csak a közgyűkés választhat meg és távolíthat el. A rendkívüli közgyűlés összehívásához pedig az elnökség 1/3-a helyett most már 2/3-ra lesz szükség. Az elnökséget viszont 12-ről 9 főre csökkentette, miközben egy hely Kotlebáé, további három elnökségi tagot pedig közvetlenül ő nevez ki, vagyis összesen négy mandátuma van, amivel gond nélkül blokkolhatja a rendkívüli közgyűlés összehívását.

De még ha sikerülne is valahogy összehívni, akkor sem tudnák eltávolítani a pártelnököt. Az új szabályok szerint ugyanis a közgyűlés döntésének érvényességéhez az eddig háromötödös többség helyett már négyötödös (80 százalékos) többségre lesz szükség.

Hírdetés

Ráadásul, a közgyűlés felét a területi választmányok elnökei adják, a másik felét a delegáltak. Kotleba viszont úgy változtatta meg a szabályokat, hogy a a minimum szükséges választmányok számát 20-ról 12-re csökkentette, és mindegyik elnökét közvetlenül ő nevezi ki. Vagyis a közgyűlés fele többé kevésbé a kezében van.

Mindemellett minden szervezési kérdésben csak Kotleba javaslata alapján dönthet a közgyűlés, minden tag felvételéről a pártelnök dönt, és 250 ezer euróig mindenfajta jóváhagyás nélkül költekezhet a pártpénztárból. A pártelnök hivatali idejének lejártát törölték az alapszabályból, tehát akár élete végéig posztján maradhat.

Hogy a börtönből is tudja irányítani a pártot, létrehozott két új funkciót. Az egyik az ügyvezető alelnök, amely aláírási joggal rendelkezik, hogy Kotleba akadályoztatása esetén a rutin feladatokat rendezhesse. A másik a programalkotó bizottság elnöke, amely teljes hatalmat szerzett a párt programja felett.

E változtatások mellett a többi elnökségi tag, alelnök és más pártvezető gyakorlatilag egyszerű statisztává redukálódott. Nem csoda, hogy nagy elégedetlenkedés tört ki – főleg azok körében, akik országos ismertségük miatt akár versenybe is szállhattak volna Kotleba posztjáért.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »