Lakodalom van a mi utcánkban…

Lakodalom van a mi utcánkban…

Rég volt ennyi esküvő, mint mostanság. Májusban egyik éri a másikat. És ez el fog tartani októberig. Sok fiatal pár több mint két évet várt a nagy napra. Voltak, akik két-három időpontot voltak kénytelenek lemondani a vírus miatt. Most végre szabad a gazda, lehet lagzizni, megkötések és korlátok nélkül. Csak ez most már jóval drágább, mint két évvel ezelőtt.

A szerelem és párkapcsolat kicsúcsosodása az esküvő. Az utóbbi évtizedekben egyre kevesebb fiatal szánja rá magát. A házasság intézménye kiment a divatból. Ha mégis úgy döntenek, hogy kimondják a boldogító igent, akkor annak manapság kellő pompával kell megtörténnie.

Esküvőszervező, virágkötő, fotós, videós, sminkes és fodrász bevonásával, hogy csak néhány fontos dolgot említsünk. Persze egy jó vőfély, vagyis hangulatmester nélkül, a legdrágább lagzi is rossz emlék maradhat. Ha pedig a lakodalmas zenészek is azt fújják, amit a násznép kíván, akkor a hajnalig, reggelig való mezítlábas táncolás garantált.

Hírdetés

Manapság tűpontosan, forgatókönyv szerint zajlik a nagy nap, minimum kultúrházban, de még inkább valami jó nevű étteremben. Nem tudom, van-e még nótázás éjfél után, egyáltalán tudnak-e még mulatni a mai fiatalok? Utoljára huszonkét éve lagziztam, ami máig felejthetetlen emlék, mert reggel hatkor a násznép java még ropta a parketten. Igaz, a nők már harisnyában, cipő nélkül. A délutáni szép frizurákból, kontyokból reggelre szénaboglyára emlékeztető „fejdísz” lett, a sminkek lefolytak az arcokról, de kit érdekelt mindez, ha isteni volt a hangulat. A férfiak kigombolt ingben, zakó és nyakkendő nélkül járták a táncot…

A lakodalom sosem volt olcsó mulatság. Régebben a cechet többnyire az örömapák és örömanyák fizették, manapság, ahogy hallom, gyakran a fiatalok spórolnak rá, akár több évig is. Persze a szülők is besegítenek. Míg régebben egy damaszt ágyneműhuzat-garnitúrának vagy egy mikrohullámú sütőnek is nagyon örült az ifjú pár, manapság inkább a pénzre „utaznak”. Azon azt vesznek, amit akarnak, amire éppen szükségük van.

Nincs szebb, szemet is elhomályosító élmény, mint látni két fiatal boldogságának kiteljesedését a pap vagy az anyakönyvvezető előtt. Akik szép ruhában ott és akkor szövetséget kötnek egy életre. Legalábbis akkor úgy remélik, ne firtassuk most, hogy esetleg később válás lesz a vége… Ők akkor még hisznek az örök szerelemben, és ez így van jól. Az örömszülők pedig lélekben már készülnek az unokákra. A lakodalomban pedig az egész násznép vidáman ünnepli a frigyet, osztoznak az ifjú pár boldogságban. Nem hiába mondják nálunk, inkább legyen tíz esküvő, mint egy temetés. Május van és jön a nyár, így tehát nem is mondhatunk mást, lagzizásra fel.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »