Lahner György emlékoszlopa – Necpál

Lahner György emlékoszlopa – Necpál

A Turóc megyei Necpálnak két híres szülötte van, hisz itt született Hrúz Mária, Petőfi édesanyja és Lahner György az aradi vértanúk egyike.

Lahner György német polgárcsaládból származott, és bár jól beszélt magyarul, élete végéig megmaradt német akcentusa. Hivatásos katonai pályára lépett: 1812-től a császári hadsereg tisztje lett. 1848-ban felajánlotta szolgálatait a magyar kormánynak. Rövid délvidéki szolgálatot követően a független magyar kormány Honvédelmi Minisztériumában kapott beosztást. Feladata az új hadsereg felszerelése, az önálló magyar hadiipar megteremtése volt. Előbb Pesten, majd Nagyváradon alakította ki a hadiipar bázisát, amely a szabadságharc bukásáig eredményesen működött. Neki is köszönhető, hogy a forradalmi Magyarország sikeresen megszervezhette honvédő háborúját. A szabadságharc bukását követően hadbíróság elé állították az akkorra már vezérőrnagyi rangig emelkedő tábornokot, és kötél általi halálra ítélték. Így lett Lahner az aradi 13 vértanú tábornokok egyike. 1849. október 6-án, 54. születésnapján akasztották fel. Híressé vált a kivégzése előtt elhangzott utolsó mondata:

Krisztus keresztje és a bitófa oly rokon. És az isteni áldozat mellett oly törpe az én áldozatom”.

Holttestét Csernovics Péter temesi főispán a hóhér lefizetésével szerezte meg, és saját birtokán, Mácsán temettette el Damjanich Jánossal együtt. Itt nyugodott 1974-ig, amikor is maradványai átkerültek az aradi emlékoszlop kriptájába.

Hírdetés

A hős tábornok szülőházát Turóc vármegye jelöltette meg emlékoszloppal, kivégzésének 50. évfordulóján, 1899. október 6-án. Az egyszerű, kőből faragott obeliszk hasáb alakú talapzatán áll a csonkagúla oszlop. Az oszlop felirata jelzi, hogy e helyen állott egykor a hős tábornok szülőháza.

Érdekesség, hogy Lahner felirat szerinti születési dátuma (1795. október 22.) eltér a történeti munkák által elfogadott október 6-ától. Az oszlopon a tábornok domborművű profilja is látható. Alul rövid verset olvashatunk: 

Buzduljunk a múltakon Élni és halni A magyar hazáért!”

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »