Kulturális és közéleti események sora a Kürtösben

Kulturális és közéleti események sora a Kürtösben

Megjelent a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya közéleti-társadalmi havilapjának júniusi száma. A tartalomból:

A legújabb lapszám egyik központi közéleti témája a nemzeti összetartozás napja. Számos beszámoló tudósít a járás magyar falvaiban megtartott megemlékezésekről. Az összetartozásunk lángja fellobbant többek között Csábon, valamint Ipolykeszin, illetve Ipolybalogon is.

A Csemadok Közművelődési Díjában részesült Lőrincz Sarolta Aranka, a díjat a nemzeti összetartozás napja központi felvidéki rendezvényén, Éberhardon vehette át június első hétvégéjén.

Tisztújításra került sor az MKP járási szerveiben, Régi Anikó lett a járási elnök.

Hírdetés

Bemutatkozik Celeng Mária, a Bajor Állami Operaház csábi születésű primadonnája. Június első napjaiban több településen is bemutatták a környék szülöttének, Zolcer Jánosnak Gorbacsov titkai című kötetét. Ipolynyék mellett a szerző szülőfalujában, Ipolybalogon is megismerkedhettek a nem mindennapi kapcsolat hátterével.

Ismét a kóvári szabadtéri színpad adott otthont a juniális népünnepélynek. Szent Péter piros esernyője alatt címmel olvashatunk a Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma fenntartásában működő szklabonyai Mikszáth Kálmán Emlékház állandó kiállításának a megújulásáról.

A júniusi lapszámban felelevenítik az egyes tanintézmények tanulmányi sikereit, valamint eseményeit. Bemutatják az impozáns, nem mindennapi csábi buszmegállót. A község központi buszállomása modern formát kapott.

Folytatódik a kertészeti tanácsadás, valamint Balga Zoltán atya állandó rovata. Emellett eseményajánlók és pályázatok is bekerültek a júniusi lapszámba.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »