Kultúrában gazdag ipolysági november

Kultúrában gazdag ipolysági november

Kiállítás, versek, koncertek, könyvbemutatók – az elkövetkező napokban, hetekben színes programokon vehet részt az érdeklődő az ipolysági Simonyi Lajos Galériában, a városi könyvtárban és a városháza színháztermében.

November 11-ére szervezték meg a Magyarnak lenni: nagy s szent akarat! elnevezésű verses szemlét. A Palóc Társaság – a szülőföldhöz való hűség költője, Sajó Sándor születésének 154. évfordulója tiszteletére – a magyar vers ünnepére hívja és várja a versmondó alap- és középiskolás diákokat az Ipoly mindkét partjáról, a felvidéki magyar iskolákból, de Magyarországról, a Délvidékről, Őrvidékről, Erdélyből, Kárpátaljáról, vagyis az egész Kárpát-medencéből. A városi könyvtárban a versmondóknak egy tetszés szerint választott Sajó Sándor-költeményt, valamint a magyar hazafias költészetből egy ugyancsak szabadon választott verset kell könyv nélkül előadni szakmai bírálóbizottság előtt.

Hírdetés

A városháza színháztermében november 27-én a 2005-ben alapított Kávészünet ad koncertet. Ezúttal is a legismertebb klasszikus és kortárs költők műveit, valamint saját szövegű versátiratokat szólaltatnak meg modern, dinamikus hangzással.

November 28-án a könyvtárba ellátogatók Benyovszky Mánya Ágnessel találkozhatnak, aki a Winter-vakáció – Nyári kaland Pöstyénben című könyvét mutatja be. A 2021 novemberében a SIK Polgári Társulás gondozásában megjelent kiadvány egy úgynevezett kiterjesztett dimenzióval is rendelkezik, az illusztrációk között ugyanis QR-kódok találhatóak, amelyeket mobiltelefonnal beolvasva elénk tárulnak a Winter-életmű egyes részletei. A Winterek munkájának érdeme, hogy a pöstyéni fürdő nemcsak Európában, hanem világszerte ismert és keresett helye volt a gyógyulni vágyóknak, s azoknak, akik kedvelték a 20. század sajátos fürdőkultúráját.

Aki pedig a képzőművészetet sem hagyná ki ipolysági látogatása során, mindenképpen térjen be a Simonyi Lajos Galériába, ahol Simon M. Veronika festménykiállítását tekintheti meg. Az Ipolyság Város Díjával is elismert festőművész a kiállított műveket a városnak adományozta.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »