Különleges relikviákat találtak a Veszprémi Érsekség alatt – fotók

Különleges relikviákat találtak a Veszprémi Érsekség alatt – fotók

Középkori sírok feltárásakor kerültek elő.

Elásott fegyvereket és lőszereket találtak a Veszprémi Érsekség legészakibb épületének alagsorában zajló, középkori sírok feltárását végző ásatáson a Magyar Nemzeti Múzeum régészei. Kelemen Ferenc főtörzsőrmester, tűzszerész kiképző altiszt a helyszínre érve megállapította, hogy három 1893 mintájú Mannlicher karabély fém darabjai és az egykor hozzájuk tartozó 8 milliméteres karabélylőszerek kerültek elő – számolt be az eseményről a Magyar Honvédség tűzszerész ezrede.

Hírdetés

A 60 darab lövedéket újságpapírba csomagolták az egykori tulajdonosok, a lapok pedig elmállottak a föld alatt töltött idő alatt, így már nem lehet ezeken összefüggő szövegrészeket olvasni. Feltűnik azonban Tisza István neve, ezért valószínűsíthető, hogy legkésőbb az első világháború végének környékén áshatták el a puskákat a lövedékekkel a Veszprémi Érsekség nagyszemináriumi épületének pincéjébe, vagyis több mint száz évet szunnyadhattak a földben az eszközök.

Az erősen korrodált karabély maradványokat és lőszereket a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították. Egyelőre vizsgálják, hogy van-e köztük restaurálható darab.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »