Külföldre menekült egy ismert ellenzékieket védő orosz ügyvéd

Külföldre menekült egy ismert ellenzékieket védő orosz ügyvéd

Georgiába menekült Ivan Pavlov szentpétervári ügyvéd, aki korábban ismert ellenzékieket és kémkedéssel vádolt személyeket képviselt. Elmeneküléséről ő maga számolt be kedden a Telegram-csatornáján.

Pavlov – icj.org

Pavlov ellen idén áprilisban büntetőeljárás indult azon a címen, hogy információkat hozott nyilvánosságra a hazaárulással vádolt Ivan Szafronov újságíró ügyében folytatott nyomozásról. Az ügyvédet korlátozták foglalkozása gyakorlásában, egyebek közt abban, hogy használja a kommunikációs eszközöket és hogy kapcsolatba lépjen a Szafronov-ügy tanúival, sőt, magával a vádlottal is.

Team 29, Russia's most prominent legal defense group, shuts down under  state pressure · Global Voices
   

Hírdetés

Pavlov a Komanda 29 (29-es Csapat) nevű jogvédő tömörülés vezetője volt, amely mások mellett az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus által létrehozott, idén júniusban szélsőségesnek minősített és betiltott Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványt (FBK), valamint a kémkedéssel megvádolt Carina Turcant, az Inter RAO orosz állami energetikai vállalat topmenedzserét és a hazaárulással meggyanúsított Viktor Kurdjavcevet, a Roszkoszmosz vezető kutatóintézetének számító CNIImas tudományos munkatársát képviselte a bíróságon.

File:FBK logo new.svg
   

A Komanda 29 nyáron feloszlott, miután az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) elrendelte honlapjának blokkolását a főügyészség követelése alapján. A hatóság ugyanis a csoportot a nemkívánatosnak minősített cseh Spolecnost Svobody Informace (Sajtószabadság Társasága) szervezettel azonosította.

Russia Threatens to Ban Telegram Messaging App, Says It Was Used By  Terrorists
   

Pavlov a keddi Telegram-bejegyzésében közölte, hogy távozását ideiglenesnek tekinti, az ügyeit folytatni kívánja és vissza kíván térni Oroszországba.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »