KSH: Egy év alatt 22 ezer magyar menekült el Orbán országából

KSH: Egy év alatt 22 ezer magyar menekült el Orbán országából

Több mint 300 ezerrel élnek kevesebben Magyarországon, mint az Orbán Viktor és a Fidesz 2010-es hatalomra jutása idején. Ennek egy része abból fakad, hogy többen halnak meg, mint ahányan születnek, amihez hozzájárul a rettenetes állapotban lévő egészségügy, és a milliárdokkal finanszírozott fideszes családpolitika sem orvosolja. A legutóbbi népszámlálás is igazolja: egyre fogy a magyar!

KSH: augusztusban az előző év azonos időszakához képest 12 ezer fővel, 4 millió 709 ezer főre nőtt a foglalkoztatottak száma

Budapest, 2023. szeptember 29., péntek (MTI) – 2023 augusztusában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 709 ezerre emelkedett, a férfiak körében 22 ezer fős növekedés, a nőknél 10 ezres csökkenés volt – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Egy év alatt 22 ezer fővel nőtt a külföldön dolgozó magyarok száma

– derül ki a KSH pénteken közölt adataiból.

Hírdetés

A szám előző év únius-augusztusi időszakához viszonyítva értendő. A hazai munkaerőpiacon dolgozók száma lényegében nem változott, de a statisztika nem árulja el, hogy a 4 millió 604 ezer foglalkoztatottból hányan magyarok és hányan idegen vendégmunkások. Ugyanakkor az kiderül belőle, hogy 8 ezer fővel csökkent a közfoglalkoztatottak száma.

A "dolgozó korú" (egy 15-18 évesnek még inkább iskolába kéne járnia – a Szerk.) 15-64 évesek körében lényegében nem romlott a foglalkoztatottsági ráta: 74,8 százalék dolgozik. A férfiak nagyobb arányban dolgoznak, mint a nők: foglalkoztatottsági rátájuk 79,3, illetve 70,2 százalék.

Az idősebbek foglalkoztatottsága nőtt, a fiatal felnőtteké és a középkorúaké némileg csökkent.

A fiatalok (15-24 éves) korcsoportjában 274 ezer főt foglalkoztattak, foglalkoztatási rátájuk pedig 27,7 százalék volt. Az úgynevezett legjobb munkavállalási korú (25-54 éves) népesség körében a foglalkoztatási ráta 0,9 százalékponttal, 87,6 százalékra csökkent, míg az idősebb (55-64 éves) korosztályban 4,8 százalékponttal, 69,9 százalékra emelkedett – közölte a KSH.

(Címlapkép: Ötven méter hosszú sátoralagút az osztrák-magyar határon, a miklóshalmai (Nickelsdorf) határátlépési pontnál 2016. október 30-án. A hegyeshalmi autópálya-átkelő közelében, közvetlenül a határvonalon megépült alagút acél tartóoszlopaira fehér ponyvát húztak, amellyel az osztrák rendőröket védik az időjárás viszontagságaitól ellenőrzések közben. MTI/Krizsán Csaba)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »