Kreml: Washington áll a brit romboló provokációja mögött

Kreml: Washington áll a brit romboló provokációja mögött

Az Egyesült Államok áll az olyan provokációk mögött, mint amilyent nemrégiben egy brit romboló követett el az orosz területi vizeken a Krím közelében – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője vasárnap a Rosszija 1 televíziónak nyilatkozva.

Peszkov szerint „a romboló ebben az esetben csak eszköze volt a provokációnak”. Emlékeztetett arra, hogy

Hangsúlyozta, hogy Oroszország „keményen” fog reagálni az efféle „tudatos és jól megszervezett provokációkra”.

Az orosz szóvivő konstruktívnak nevezte az orosz–amerikai genfi csúcstalálkozót. Sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy egy amerikai elnök belpolitikai okokból nem mondhat olyat, hogy az Egyesült Államoknak jó kapcsolatok kellenek Oroszországgal.

Hírdetés

Peszkov a NATO-t a destabilizáció elemének nevezte a kontinensen. Azt mondta, hogy a szövetséggel az ultimátumok nyelvén beszélni lehetetlen, de mégis szükség van a párbeszédre. Törökországot hozta fel példának arra, hogy Oroszország NATO-országokkal is tud konstruktív kapcsolatokat kiépíteni.

A szóvivő azzal vádolta Ukrajnát, hogy törekvései a minszki megállapodások „elmosódását” szolgálják, azokat nem akarja végrehajtani. Ezt nevezte a rendezés fő problémájának. Peszkov szerint elfogadhatatlan Kijev álláspontja, miszerint Oroszország részese a Donyec-medencében zajló konfliktusnak.

Peszkov leszögezte, hogy Moszkva nem fog szemet hunyni több millió kelet-ukrajnai lakos szenvedése fölött, és továbbra is humanitárius segélyt fog szállítani a régióba.

(MTI)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »