Kreatív románnyelv- és kézművestábor (Kézdiszentlélek)

Kreatív románnyelv- és kézművestábor (Kézdiszentlélek)

Negyedik alkalommal szervezett bejárós kreatív romántábort és második alkalommal kézművestábort az RMDSZ Kézdiszentléleki Nőszervezete. Az általuk szervezett nyári táborokról Bartók Enikő Mária egyesületi elnök és két pedagógus kollégája, Marthi Enikő és Molnár Éva számolt be lapunknak.

Az RMDSZ Kézdiszentléleki Nőszerve­zete Kovászna Megye Tanácsának anyagi támogatásával kreatív románnyelv- és kézművestábort szervezett elemi iskolásoknak a helyi Közösségi Házban július 10. és 21. között. A több mint két héten át zajló színes programsorozatba a megye több településéről – Kézdiszentlélekről, Kézdiszentkeresztről, Kézdivásárhelyről, Hatolykáról, Ozsdoláról, Bélafalváról, Nyujtódról, Kézdioroszfaluból, Kézdokővárról és Kézdiszárazpatakról – voltak részt vevő gyermekek. A két hét alatt közel száz gyermek kapcsolódott be a tábori tevékenységekbe.

Az első héten a romántábor szervezésével a pedagógusok célja az volt, hogy ezekben a napokban játékos, kreatív módon nyújtsanak lehetőséget a román nyelv hétköznapi használatának elsajátítására, olyan alternatív eszközökkel, melyekkel a tanórákon kevésbé találkozhatunk. A táborban részt vevő gyermekeknek lehetőségük volt életszerű helyzetek gyakorlásával, játékos módszerekkel, gyakorlati tevékenységekkel alapvető ismereteik rendszerezésére, elmélyítésére. A nyelvtábor ideje alatt a programok a hétköznapi beszéd- és szókincsfejlesztésre fókuszáltak, az élményszerű, felfedező tanulásra, a mozgásos jellegű tevékenységekre, kézműves-foglalkozásokra, beszédgyakorlatokra, amelyek játékra épültek. A délutáni tevékenységekkel a szervezők az együttműködésre, a csapaterősítésre és a közösségi élmények biztosítására összpontosítottak. Ebből a meggondolásból egészítették ki alkotó jellegű, kreatív tevékenységekkel a nyelvtanulást. A tábor ideje alatt zumbáztak is a gyermekek Veress Mária oktató vezetésével.

Hírdetés

A második héten a kézművestábori programok széles körű ajánlattal várták a résztvevőket. A tábor szervezői úgy próbálták beütemezni a különböző alkotó jellegű foglalkozásokat, hogy a gyermekeket megismertessék a mesterségek széles skálájával, nem utolsósorban a helyi jellegzetes népi mesterségekkel – hangsúlyozta Bartók Enikő Mária. Meghívottjuk volt Lukács Szilvia, akitől szappankészítést és gyertyaöntést tanultak a gyermekek, Dóczé Boglárka bútorfestő, Tompos Olga helyi vállalkozó, akitől a virágkötés kulisszatitkait tudhatták meg a táborozók. Hodor Andrea irányításával kézműves ékszereket, társasjátékokat alkothattak. A kosárfonás rejtelmeit Baróthi Ignác vezetésével sajátíthatták el.

A táborvezető pedagógusok szerint a nyári táborozás élménye szinte semmi máshoz nem hasonlítható, varázslatos esemény. A gyermekek nemcsak kiszakadnak az iskolai környezetből, hanem rengeteget nevethetnek, szórakozhatnak és nem utolsósorban fejlődhetnek. A társas, közösségben való együttlét, a szociális készségek fejlődése, a táborban kapott élmények mindenképpen pozitív hatással vannak a gyerekekre, új élményeket szerezhetnek, melyek szerves részét fogják képezni személyiségüknek. Az új kapcsolatok kialakításánál a kezdeményező, az alkalmazkodó és a kommunikációs készség is fejlődik, a gyermek barátokat szerezhet a feladatok, versenyek során. A csapatszellem növeli az önbizalmat, az önértékelést is.

A táborok legfontosabb hozadéka, hogy megajándékozzák a gyermekeket a közösség érzésével. A valahová tartozás érzése biztonságot nyújt, a stabilitás érzetét kelti. A játékos kikapcsolódásban tehát sokkal több van, mint ami elsőre tetten érhető. A személyiségfejlődés hosszú folyamat, melyben többek között ezek az élmények is nagy szerepet játszanak.

„Számunkra a kihívás mellett a kikapcsolódás, élmények gyűjtése, új kapcsolatok kiépítési lehetősége és nem utolsósorban a feltöltődés volt. Hisz a gyermekekkel való tevékenység igazi örömforrást jelent. Köszönjük a szülők hozzáállását, bizalmát és a gyermekeknek a feledhetetlen, értékes időt, amit együtt tölthettünk” – nyilatkozták a táborszervező pedagógusok. Munkájukat önkéntesek segítették, név szerint: Marthi Szabina, Molnár Martina, Polgár Henriett, Cserei Hunor és Zsolt.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »