Kravcsuk: Oroszország „megtámadhatja” Ukrajnát a Krím vízhiánya miatt

Kravcsuk: Oroszország „megtámadhatja” Ukrajnát a Krím vízhiánya miatt

Leonyid Kravcsuk, Ukrajna első elnöke felidézte Oroszország, mint megszálló állam felelősségét a krími helyzetért.

Oroszország mint megszálló állam felelős Krím vízhelyzetéért.

Ezt Ukrajna első elnöke, a minszki TKG ukrán küldöttségének vezetője, Leonyid Kravcsuk nyilatkozta a Szabadság Rádiónak adott interjúban – írja az Unian.net.

„Most azt látom, hogy Krímet katonai bázissá akarják alakítani, és Krímet már bevezették az Orosz Föderáció rendszerébe, az egyik körzet lett, de most Oroszország felelős mindenért. Ukrajna nem fogja csak úgy vízzel ellátni Krímet, mert nem tudjuk, hogy ez a víz kinek fog menni – az öntözésre a polgároknak, katonai gyáraknak vagy valaki másnak. Oroszország felelős mindenért” – mondta Kravcsuk.

Megjósolta ennek a kérdésnek a súlyosbodását Oroszország esetleges agresszív fellépésein keresztül.

Hírdetés

„Úgy gondolom, hogy a Krím vízének kérdése súlyosbodni fog, azt hiszem, hogy ez lesz az egyik lendület Oroszország számára, hogy utat üssön onnan Ukrajnába. Herszon, Mariupol, valahogy át akarják törni ezt a részt Krímig, hogy Krímet vízzel lássák el. Ez lesz az egyik oka Oroszország nagy támadásainak vagy nagy agresszív lépéseinek. De Ukrajnát ilyen módon nem fogja vízellátásra kényszeríteni” – jelentette ki az egykori ukrán elnök. 

Mint tudjuk, Ukrajna biztosította a félsziget friss vízigényének 85%-át az észak-krími csatornán keresztül, amely összeköti a Dnyeper fő csatornáját a félszigettel.  

Miután 2014-ben Oroszország megszállta Krímet, a félsziget vízellátása leállt.

2020-ban a vízellátás helyzete Krímen kritikus szintet ért el az aszály és a tározók sekélyedése miatt. Számos városban és faluban a megszálló hatóságok korlátozásokat szabtak a vízellátásra.

Az ukrán hatóságok szerint az észak-krími csatornán át a Krímig folytatott vízellátás csak a félsziget elfoglalásának feloldása után lehetséges. 

A szakértők ugyanakkor úgy vélik, hogy műszakilag lehetetlen helyreállítani Krím vízellátását az Észak-Krím-csatornán keresztül, mivel az elmúlt években az teljesen használhatatlanná vált.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »