Közzétették Ferenc pápa április végi velencei látogatásának programját

Közzétették Ferenc pápa április végi velencei látogatásának programját

Három beszédet és egy homíliát mond Ferenc pápa a hatórás látogatás során, amelyet a lagúnák városában tesz április 28-án. Fölkeresi a Giudecca-szigeti női börtönt, üdvözli a Velencei Biennálé művészeit, majd a Szent Márk téren szentmisét mutat be, a bazilikában pedig lerója tiszteletét Velence védőszentje előtt.

A pápa megtekinti a Velencei Biennálé szentszéki pavilonját a Giudecca-szigeten lévő női börtönben, üdvözli a fogvatartottakat és a kiállító művészeket; majd a fiatalokkal találkozik a Madonna della Salute-bazilika előtt; végül pedig pontonhídon átkel a Szent Márk térre, ahol szentmisét mutat be és az evangélista, Velence és a venetóiak védőszentje sírjánál imádkozik. Ez a három fő mozzanat alkotja Ferenc pápa velencei látogatásának gerincét, melynek mottója: „Maradjatok meg az én szeretetemben” (Jn 15,12).

A hivatalos programot március 25-én tette közzé a Szentszék sajtóközpontja, Francesco Moraglia érsek, velencei pátriárka pedig a székhelyén tartott ismertetőt az újságíróknak a pápai látogatásról ezen a szimbolikus napon, hiszen ezt tartják Velence születésnapjának, mivel 421-es alapítását erre a napra teszik.

A hivatalos program szerint Ferenc pápa április 28-án, vasárnap reggel 6.30-kor száll fel helikopterrel a Vatikánból és 8 óra körül landol Velencében, a Giudecca-szigeti női börtön belső udvarán. Itt Francesco Moraglia érsek, velencei pátriárka fogadja az intézmény vezetőivel együtt. 8.15-kor a pápa találkozik a fogvatartottakkal és beszédet mond. Jelen lesznek az adminisztrációs részleg és a büntetés-végrehajtás munkatársai, valamint önkéntesek. A Szentatya ezután személyesen üdvözöl mintegy nyolcvan fogvatartottat.

Hírdetés

A börtönudvaron körülbelül 8.45-kor ér véget a találkozó, majd a pápa a börtönkápolnába, a Mária Magdolna-templomba megy, ahol José Tolentino de Mendonça bíboros, a Kultúra és Nevelés Dikasztériumának prefektusa fogadja, aki egyben a Velencei Biennálé szentszéki pavilonjának kurátora. A bíboros köszönti a pápát, aki 9 órakor találkozik a kiállító művészekkel, beszédet mond, majd üdvözli a megjelent vezetőket és művészeket. 9.30-kor búcsút vesz a Giudecca-szigettől és motorcsónakon a Madonna della Salute-bazilikához megy. A bazilika előtti téren tartják a találkozót a velencei és a Veneto egyházmegyei fiatalokkal. Szimbolikus a helyszín, mivel itt rendezik meg minden évben az ifjúsági zarándoklatot az Egészség Szűzanyja ünnepén, november 21-én és imádkoznak a Békehozó Szűz ikonja előtt. Ferenc pápa elmondja beszédét, majd a fiatalok delegációja kíséretében átkel a hajókból álló pontonhídon, ami a Szent Márk térre vezet. A térre érkezve Luca Zaia, Veneto tartomány elnöke fogadja a Szentatyát, mellette Darco Pellos velencei prefektus, Luigi Brugnaro polgármester, aki főszerepet vállalt az út megszervezésében, szorosan együttműködve de Mendonça bíborossal.

A lagúnák városában tett pápai látogatás csúcspontja a szentmise lesz délelőtt 11 órakor a Szent Márk téren. A liturgia előtt a Szentatya pápamobilon többször körbejár a téren, majd a szentmise után elimádkozza a Regina Coeli imát. Mintegy 7500 hívő kap ülőhelyet a téren, további 1500 pedig állóhelyet a kis téren, a Piazzetta San Marcón. A hívek ingyenesen regisztrálhatnak a plébániákon és QR-kódos belépőt kapnak, amint az már a hit évében és Luigi Caburlotto boldoggá avatásakor történt, ezzel jutnak át a beléptető kapukon. A szertartást élőben közvetíti a televízió, nagy kivetítőkön is lehet követni az eseményt. A szentmise végén Moraglia pátriárka köszönetet mond a látogatásért, majd a pápa magánlátogatást tesz a bazilikában, hogy lerója tiszteletét Szent Márk ereklyéi előtt, miközben Umberto Ravetta velencei püspök karnagy, zeneszerző Ave Maris Stella című műve csendül föl. Egy motoros őrhajón viszik a pápát a Velence Sant’Elena szigetén található Francesco Morosini Haditengerészeti Katonai Iskola helikopterkikötőjébe. Itt búcsút vesz a polgári és egyházi elöljáróktól, akik fogadták őt. Az indulás előreláthatóan 13 órakor lesz, a pápa 14.30-kor érkezik vissza a Vatikánba.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »