Központi tanévnyitó szentmisét tartottak Veszprémben

Központi tanévnyitó szentmisét tartottak Veszprémben

Udvardy György érsek, a Veszprémi Főegyházmegyéhez tartozó tíz köznevelési intézmény fenntartója tanévnyitó Veni Sancte szentmisét mutatott be a veszprémi Szent Margit-templomban augusztus 31-én. Koncelebrált Dékány Árpád Sixtus OCist, Tornavölgyi Krisztián érseki irodaigazgató, Darnai János, a veszprémi Padányi-, valamint Csonka Nándor, a tapolcai Nagyboldogasszony-iskola lelki igazgatója.

Szentbeszédében a főpásztor a csodáról beszélt, hangsúlyozva, hogy Jézus csodái mindig meghívnak a jóra, az igazra, a szentre; s mindig a boldog és méltó életre tanítanak.

Átalakít bennünket, befoglal magának, új ötleteket, új célokat ad és tűz ki elénk. Új dinamizmussal ajándékoz meg bennünket Isten országának törvénye s törvényének ereje. Ezt az országot s az országnak e csodálatosságát tapasztaljuk meg egészen sajátos módon az oktatás, a tanítás és a nevelés szolgálatában – fogalmazott Udvardy György érsek.

Úgy tekintünk az előttünk álló tanévre, mint Isten országa megvalósulásának egy helyére – minden óvodában, minden iskolában, minden osztályteremben, minden foglalkozáson. Azzal együtt, hogy elérhetjük az oktatási célunkat, azokat a célokat, amelyeket a szülőkkel, pedagógusokkal együtt kitűztünk, más is megvalósul: az emberről tanítunk, akiről tudjuk, hogy a bűn által sebesüléseket, sérüléseket hordoz, de akit Jézus Krisztus megváltott, szabadsággal ajándékozott meg, s minden eszközt, minden tudást átadott, hogy az ember – terheivel, sérüléseivel együtt – boldog tudjon lenni.

Az Egyház jelen helyzetben úgy is tekint oktatási intézményeire – ezért is fontos, hogy legyenek, és erősek, dinamikusak legyenek – mint az élet bástyáira, ahol védeni lehet és kell az emberi életet. Ez nem végvári küzdelem, nem romantikus elgondolás, hanem az élet megőrzésének reális, közvetlen lehetőségét jelenti.

Ne óvjuk meg a ránk bízott gyermekeket a cselekedeteik következményétől. Nem teszünk jót, ha ezt tesszük – hangsúlyozta a veszprémi érsek. – Isten mindig bízik az emberben, bízik a szabadságában, s ott van mellette, amikor téved, ott van mellette, amikor meg kell küzdenie azzal, amit saját magának vagy társainak okozott. Küzdjön meg, jusson el a szabadságra, és legyen ez az élmény, tapasztalat számára növekedést adó.

Hírdetés

„Azt kérem az itt jelen lévő néhány diáktól (…), hogy erősítsétek magatok között, egymás között, hogy nagyon fontos bízni tanáraitokban, mert ők szeretnek benneteket, mert ők javatokat akarják, mert tudják, hogy mi jó nektek. S azt akarják adni mindig. Még akkor is, amikor nem mindig azt teszik, amit szeretnétek, vagy ami éppen akkor ott jó vagy kézenfekvő lenne” – fogalmazott Udvardy György.

A főpásztor összegezve kiemelte: fontos tudatosítanunk magunkban oktatási, nevelő tevékenységünk megújult kezdetén, hogy

Szolgálni akarjuk ezt a csodát, ami az osztályteremben, a beszélgetésben, a foglakozásokon, a tanár-szülő kapcsolatban, szülő-gyermek kapcsolatban valósul meg. Jézus szavának ereje van. Bízunk ennek a szónak az erejében, bízunk abban, hogy Isten hatalmas tetteket akar véghez vinni ebben az esztendőben is – zárta beszédet a veszprémi érsek.

*

A Veszprémi Főegyházmegyében 314 pedagógus és 3045 tanuló kezdte meg a 2021/22-es tanévet. A veszprémi Szilágyi Keresztény Iskola új vezetőt kapott: Halmay György nyugdíjba vonulásával a főpásztor Eveli Pétert bízta meg az intézmény irányításával.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »