Középiskolákat és nyelviskolát vonnak össze Dunaszerdahelyen

Középiskolákat és nyelviskolát vonnak össze Dunaszerdahelyen

Szeptembertől érvénybe lép a Nagyszombat Megyei Önkormányzathoz tartozó középiskolák strukturális átalakítása.

A megyei képviselő-testület korábbi határozatai alapján négy összevont iskola kezdi meg a működését: a Rákfaluban (Rakovice) Pöstyén (Piešťany) mellett, Holicson (Holíč), és két magyar tanítási nyelvű iskola Dunaszerdahelyen (Dunajská Streda), amelyek nyolc volt középiskolát vonnak maguk alá. Ezenkívül két tangazdaságot is megszüntettek Nagyszombatban (Trnava) és Pöstyénben, továbbá két természetiskolát Jókőn (Dobrá Voda) és Morvaszentjánoson (Mravský sv. Ján). Augusztus végéig a Galgóci Kereskedelmi Akadémiát és a Dunaszerdahelyi Nyelviskolát is összevonják más iskolákkal.

Berényi József, Nagyszombat megye alispánja megkeresésünkkor elmondta,

Dunaszerdahelyen hat iskolát vonnak össze, így lesz három iskola, amely a továbbiakban más szerkezeti formában működik majd tovább.

Hírdetés

A nyelviskola eleddig a Magyar Tannyelvű Egészségügyi Középiskolában működött, ahol helyszűke miatt kellett változtatni a struktúrán. Egyre több diák jelentkezik az egészségügyi középiskolába, így minden szabad kapacitásra szükség van. 

A dunaszerdahelyi nyelviskola szeptembertől az egyik gimnáziumhoz, a sportgimnázium, amely most már szakközépiskolaként ismert, a Vidékfejlesztési Szakközépiskolához tartozik majd,

valamint a Szabó Gyula intézmény eddig két (építészeti és informatikai) szakközépiskolával rendelkezett, amelyek egy udvarban helyezkedtek el, ám szeptembertől már csak összevont szakközépként fog üzemelni” – jelentette ki Berényi.

A megyei alelnök szerint költséghatékonyabb, ha közös fenntartásúvá válik a két iskola, a gimnáziumnak segít, a nyelviskola működésének pedig nem árt.

A két fő ok: olcsóbb lesz az iskolák fenntartása és a helyiségek kihasználtságát tekintve ez a legracionálisabb döntés, amelyet a megye meghozhatott. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »