Közel 2,5 ezer aktív fertőzött a Komáromi járásban, a legifjabb csak kéthónapos

Közel 2,5 ezer aktív fertőzött a Komáromi járásban, a legifjabb csak kéthónapos

Március 3-án, szerdán összesen 2455 aktív Covid-19 fertőzött személyt tartanak nyilván a Komáromi járásban. Az ifjúságfalvai és a gútai gyermekotthon is gócpontnak számít.

„A hivatalunk által ma nyilvántartott 2455 aktív Covid-19 fertőzött közül 1241 nő, 1214 pedig férfi. A legifjabb érintett személy csupán 2 hónapos, a legidősebb pedig 89 éves. E csecsemőnél toroktörletet vettünk, ami pozitivitást mutatott. Az említett esetből 1817 antigénes, 638 pedig PCR tesztelés során derült ki“ – mondta el a Ma7-nek Mgr. Helena Uríčková, a Komáromi Területi Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ – TKH) igazgató-helyettese.

Arról is beszámolt, hogy az utóbbi két hétben 30 családi járvánnyal szembesültek, miközben egyes óvodákban, iskolákban csak elvétve derült ki egy-két fertőzés.

Ez idő tájt leginkább családokban terjed a Covid-fertőzés. A járásbeli idősotthonok mindegyike átesett már a járványon. Azok közül továbbra is gócpontnak számít a két gútai, a kolozsnémai, valamint az ógyallai Magnólia és a komáromi Oázis idősotthon. A komáromi Ispotály utcai intézményben már csak egyetlen pavilonban tart a karanténidőszak, a másik két pavilonban már lezárult. A 14 napos karantén mindig csak akkor zárulhat le, ha a lappangási időszak alatt egyetlen új eset sem mutatkozik…“

– fejtette ki.

Hírdetés

Miközben a járásban működő idősotthonokban már lecsengőben van a koronavírus-járvány, újabban egyes gyermekotthonokban terjed a fertőzés.

„Az ifjúságfalvai és a gútai gyermekotthonban is nyolcfős csoportokban, egy-egy nevelővel együtt laknak a gyerekek. Eddig mindkét helyen csoportokon belül terjedt tovább a Covid-19 fertőzés, ami az előbbi intézményben 14 gyermeket és 2 pedagógust, az utóbiban pedig 6 gyermeket és 1 nevelőt érintett. Ezekben az intézményekben – a vonatkozó minisztériumi utasítás szerint – a helyi egészségügyi dolgozók végezték el az antigénes tesztelést. Ifjúságfalván a tömeges PCR mintavételre is szükség volt, azt viszont a hivatalunk biztosította“ – tudtuk meg a továbbiakban.

Olvasóink figyelmét arra a tényre is felhívta, hogy a hivatalukban továbbra is szerdánként és péntekeinként 8-11 óra között, előzetes regisztráció nélkül (!) végzik az ingyenes antigénes tesztelést. Bejárat a kórház mögötti Kis ér sorról lehetséges. A járványfegyelem betartásával kapcsolatban is kikértük a szakember véleményét.

„Idén 9 esetben kellett pénzbírságot kiszabnunk a maszkviselés elmulasztásáért vagy az elsősorban külföldről hazaérkezők karantén-kötelezettségének a be nem tartása miatt. Előzőleg a rendőrök az áruházakban vagy más helyszíneken figyeltek fel ezekre az esetekre, illetve hozzájuk érkezett bejelentés, amit kivizsgáltak. Azután a kötelezettségszegési eljárás hivatalunkban folytatódott, ahol egyenként 250 eurós bírságot kellett kiszabnunk. A mi jogkörünk a különféle létesítmények ellenőrzése is, amelyekben a járványügyi előírások betartását a jogi személyek esetében ellenőrizzük” – árulta el Uríčková.

Mivel Komáromban e napokban az illetékes cég munkatársai személyesen olvassák le a hőfogyasztást a régebbi típusú, ampullás radiátormérőkről, az igazgató-helyettes ezen eljárással kapcsolatos véleményére is kíváncsiak voltunk.

„A legtöbb tömbházban a hőfogyasztás már a lakásokon kívüli mérőkről olvasható le. Sajnos, a régebbi ampullacserét igénylő mérőkről ugyanez nem állítható. Úgy vélem, hogy világjárvány esetén veszélyes lakásról lakásra járva leolvasni az évi hőfogyasztást, hiszen eközben a mérést végző személyek és az ottlakók megfertőződhetnek egymástól. Csak remélni lehet, hogy az éppen karanténban tartózkodó családok nem titkolják a fertőzöttségüket, és nem engedik be a leolvasókat, hiszen ezáltal a saját karantén-kötelezettségüket is megszegnék. Ha a cég mégis ragaszkodik a személyes leolvasáshoz, s nem elégszik meg a mérők lefotózásával, akkor a látogatás csak reszpirátorban, kézfertőtlenítő folyamatos használatával, az egymás közti biztonsági távolság betartásával, szellőztetés alatt történjen! Ismétlem: én mindezt még így sem ajánlom, mert elég egyetlen Covid-pozitív személy, akiről a fertőzés továbbterjedhet sok családra!“ – nyilatkozta végül.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »