Korszerű tanműhelyekkel gazdagodott az ipolysági Műszaki és Szolgáltatóipari Szakközépiskola

Korszerű tanműhelyekkel gazdagodott az ipolysági Műszaki és Szolgáltatóipari Szakközépiskola

Az ipolysági székhelyű Műszaki és Szolgáltatóipari Szakközépiskola gépész-műszerész szakiránya műszaki hátterének fejlesztését valósították meg a határon átnyúló együttműködési program keretén belül. A mintegy 350 ezer eurós beruházás jelentős fejlesztés az oktatási intézmény és az Ipoly menti térség számára is.

Mint Bugyi István, a Műszaki és Szolgáltatóipari Szakközépiskola igazgatója a június 3-ai ünnepélyes átadáson kifejtette,

A zömmel uniós forrásokból megvalósult felújítás két tantermet érintett. Mindez a térség foglalkoztatásának javítását is szolgálja – jelentette ki. Hozzátette: a beruházásnak köszönhetően a munkahelyi igényeknek megfelelő szakmai képzést tudnak biztosítani a város és a tágabb térség fiataljai számára.

A felújított tanműhelyeket korszerű munkaeszközökkel szerelték fel. Az egyik szaktanteremben a hegesztést, a másikban a fémmegmunkálást gyakorolhatják a szakközépiskola diákjai.

A műhelyeket többek között új hegesztőgépekkel, hegesztőszimulátorral, 3D nyomtatóval, fémmegmunkáló gépekkel, esztergagéppel, marógéppel szerelték fel. Az egyik műhely számítógépparkkal is gazdagodott. A modern eszközök megfelelnek a 21. századi követelményeknek.  Ezzel a fejlesztéssel tovább tudják növelni a hegesztés oktatásának színvonalát, öregbítve az iskola hírnevét – véli Bugyi István.

„Célunk a gépész-műszerész szakirány korszerűsítése volt a modern technológiák bebiztosításával. Ezzel szeretnénk a szakirányt vonzóvá tenni a diákok számára” – fogalmazott az átadón az intézmény vezetője.

A teljes beruházás költsége megközelítette a 350 ezer eurót. A Nyitra Megyei Önkormányzat, mint a szakközépiskola fenntartója 50 ezer eurós önrésszel járult hozzá a beruházáshoz.

Csenger Tibor, a Nyitra Megyei Önkormányzat elnöke megjegyezte: a megyei önkormányzat hosszú távú fejlesztési programjához szorosan kapcsolódik a szakközépiskolai beruházás.

Hírdetés

Mint elmondta: fenntartó az elmúlt években közel 1,5 millió eurós beruházást valósított meg az ipolysági középiskolák épületein. Új nyílászárókat kapott a két állami gimnáziumnak helyet adó négyemeletes épület, emellett a szakközépiskola épületein is jelentős rekonstrukció ment végbe, nyílászárók cseréje, komplett tetőcsere és a tornaterem felújítása valósult meg.

„A korszerűsítésnek köszönhetően az iskola vonzóvá válik, a beruházás növeli a szakképzés színvonalát, mely összhangban van a határ menti régió munkaerőigényeivel” – magyarázta.

Lőrincz Mária, a Középső-Ipoly Mente Fejlesztési Ügynökség igazgatója, a határon átnyúló együttműködés szlovákiai partnereként röviden bemutatta a pályázatot, melynek része volt a tanműhelyek átalakítása is.

Mint elmondta: az összetett pályázat, a térségi akcióterv öt projektből állt. Ennek a legjelentősebb beruházása az Ipolyhídvég–Drégelypalánk között megépülő Ipoly-híd. A térségi akcióterv célja a foglalkoztatás növelése, mindegyik projekt a kitűzött célt szolgálja – fejtette ki az pályázat koordinálásáért felelős ügynökség vezetője.

A pályázat összköltsége meghaladja a 6,5 millió eurót. „A kulcsprojekt az Ipoly-híd megépítése, ám a többi projekt is mind hozzájárul a határ menti térség fejlesztéséhez” – jegyezte meg Lőrincz Mária.

A projektek között találjuk az Ipoly-híd és a műhelyfejlesztés mellett egy nagyoroszi cég üzemének kapacitásnövelését, szakmai fórumot, valamint munkásszálló felújítását Balassagyarmaton. A beruházások 2019–2021 között valósultak meg, az Ipoly-híd várhatóan 2023 végére készül el.

Az ünnepi beszédeket és az projektet ismertető rövid összefoglalót követően a vendégek megtekintették a két átalakított tanműhelyt. Kipróbálhatták az egyes eszközöket, megtekinthették a 3D-s nyomtatót munka közben.

A Műszaki és Szolgáltatóipari Szakközépiskola az Ipoly menti térségben az egyedüli olyan szakközépiskola, amely magyar nyelvű képzést is biztosít. A szakműhelyek fejlesztése nemcsak az intézményt gazdagítja, hanem a térség számára is jelentős beruházásnak számít.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »