Kőrösi Csoma Sándor nyomában (Vetített képes előadás Kovásznán)

Kőrösi Csoma Sándor nyomában (Vetített  képes  előadás  Kovásznán)

A Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa-termében Konnát Árpád régésztechnikus Csoma nyomdokai Ladakban – Egy indiai önkéntes munka margójára címmel tartott telt ház előtt vetített képes előadást.

Konnát Árpád régésztechnikus a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceumban érettségizett, jelenleg a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) folytatja tanulmányait.

Hírdetés

2018 nyarán a Csoma Szobája Alapítvány által szervezett önkéntesprogram tagjaként Zanglában dolgozott, ahol lehetősége volt végigjárni Csoma útját a Zanszkár völgyén keresztül egészen a zanglai buddhista kolostor Csoma-szobájáig, ahol a nagy Kelet-kutató 200 évvel ezelőtt nekilátott megírni tibeti–angol szótárát és nyelvtanát. A fiatal előadó elmondta: Csoma szobája most is úgy néz ki, mint ahogy azt Baktay Ervin mintegy száz évvel ezelőtt látta és leírta, bejárata mellett számtalan emléktábla sorakozik a falon, melyeket az oda látogató zarándokok helyeztek el az idők során.

A Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület a vetített képes előadást a 2024-ra meghirdetett Csoma-emlékév első mozzanataként annak kapcsán szervezte, hogy idéntől újraindult a Csoma Szobája Alapítvány önkéntesprogramja. Konnát Árpád ezzel kapcsolatosan is hasznos információkat osztott meg azok számára, akik részt vennének a programban. Ismertette az indiai társadalom jellegzetességeit, gasztronómiáját és mindazt, amit tudnia kell annak, aki Indiába tervez utazni – a vízum beszerzéséről, az utazás mikéntjéről, a szükséges védőoltásokról stb.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »