Koronavírus – Ha egy 60 éves betegnek lélegeztetőgépre van szüksége, 50 százalék esélye sincs a túlélésre

Koronavírus – Ha egy 60 éves betegnek lélegeztetőgépre van szüksége, 50 százalék esélye sincs a túlélésre

Ez az első olyan statisztika, ami a kórházban kezeltek adatait összekapcsolja a halálozási adatokkal. Azonban más érdekességeket is tartalmaz. Az IZA szakértői szerint január elejétől kvázi a járvány harmadik hullámában vagyunk, a brit mutáció miatt pedig egy újabb felszállóág van előttünk.

A kórházba kerülő COVID-betegek körében minden korosztály megtalálható volt. A több mint 30 ezer esetből azonban a koronavírussal szemben védtelenebb idősebb korosztály van abszolút többségben. Ennek ellenére a két szélsőérték elég távol esett egymástól: a legfiatalabb kórházi ápolásra szoruló beteg nem volt egy éves, a legidősebb páciens pedig 101 éves volt.

A statisztika szerint a fertőzöttek 7,2 százaléka kerül kórházba, leginkább 50 év felettiek – az összes azonosított fertőzött 86 százaléka, miközben a fertőzések számából „csak” 36 százalék a részarányuk. Más szavakkal,

két és félszer nagyobb eséllyel kerülnek kórházba az 50+ korosztályokba tartozók, mint a tőlük fiatalabbak.

A kor egyértelműen hátrányt jelentő tényező. Az intenzív ellátásra szorulók számában ez még inkább megmutatkozik (88 százalékuk 50 év feletti). A halálozási mutatók azonban már jóval feljebb tolódnak.

Hírdetés

A kórházban elhunytak 20 százaléka 60-70 év közötti volt, 33 százaléka 70 és 80 közötti, 32 százaléka pedig 80-90 év közötti. Az összes haláleset 91,4 százaléka 60 felettiek körében történt.

Ha egy 60-70 év közötti idős személy kórházba kerül, még mindig 80 százalék esélye van a túlélésre. Ha azonban állapota súlyosbodik, és intenzív ellátásra szorul, a esélyei azonnal 52 százalékra csökkennek. Ha lélegeztetőgépre kerül, ez a szám már csak 47 százalék. Az idősebb korcsoportoknál a túlélési esély csökkenése még döbbenetesebb. Egy lélegeztetőgépre kerülő 80-asnak mindössze 29 százalék esélye van túlélni a betegséget.

A felvett koronavírusos betegek eddigi legrövidebb kórházi kezelés egy napig tartott, a leghosszabb 61 napig. A kezelések átlagos (medián) hossza 9 nap. Itt is érvényes, hogy minél idősebb betegről van szó, annál tovább tart a kórházi ellátás.

Az IZA adatai szerint a második hullám idején valamivel magasabb volt a kórházban kezelt betegek átlagéletkora. Érzékelhetően több fiatal kerül kórházba koronavírussal a Galántai és a Kassa vidéki járásokban.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »